İmam Rıza (a.s.)

Nasp edilmiş imamların sekizincisi İmam Rıza’dır.Babası İmam Musa Kazım’ın Bağdat zindanında şehit edilmesinin ardından imamet vazifesini üstlenmiş ve 20 yıl bu vazifeyi devam...

Nasp edilmiş imamların sekizincisi İmam Rıza’dır.
Babası İmam Musa Kazım’ın Bağdat zindanında şehit edilmesinin ardından imamet vazifesini üstlenmiş ve 20 yıl bu vazifeyi devam ettirmiştir.
Tarihçi Heysemi, eserinde O’nu anlatırken, “…çağının en çok ibadet edeni, en âlimi ve en cömerdiydi” demiştir. İmam Rıza, Me’munun veliahtlık teklifini kabule mecbur kalmıştır.
İmam’a, “Ey Resulullah’ın oğlu, neden veliahtlık teklifini kabul ettin?” diye sorulduğunda, buyurdu ki, ”Dedem Emir’ül Mü’minin Ali’yi şuraya katılmaya zorlayan nedenlerden dolayı” şeklinde cevap vermişti.
Me’mun, İmam Rıza’ya, “Ben kendimi halifelikten azlederek onu sana teslim edip sonra da sana biat etmeyi düşünüyorum” demişti.
İmam, “Eğer bu hilafet senin hakkınsa ve Allah-u Teala (cc) onu sana layık görmüşse, Allah’ın sana giydirdiği hilafet elbisesini çıkarıp başkasına giydirmen caiz değildir. Ama eğer hilafet senin hakkın değilse, kendine ait olmayan bir hakkı bana verme yetkisine de sahip değilsin” şeklindeki tarihi cevabıyla, imametin Ehl-i Beyt’e ait olduğunu ifade etmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 09 Ekim 2017 | 567 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 07 Ekim 2017 | 495 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 30 Eylül 2017 | 451 Okunma İmam Hüseyin 28 Eylül 2017 | 299 Okunma İmam Hüseyin kimdir? 27 Eylül 2017 | 654 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar