Ehl-i Beyt-4

İslam’da halife tayini nasp iledir. Bir kişinin veya bir grubun reyi ile halife tayini yani demokratik yolla bir belirleme söz konusu olamaz.Kur’an-ı Kerim’de halifenin Allah’ın emri ile seçildiğine dair ayetler...

İslam’da halife tayini nasp iledir. Bir kişinin veya bir grubun reyi ile halife tayini yani demokratik yolla bir belirleme söz konusu olamaz.
Kur’an-ı Kerim’de halifenin Allah’ın emri ile seçildiğine dair ayetler bulunmaktadır:
“Ey Muhammed! Hani Rabbin meleklere: Ben muhakkak yeryüzünde bir halife yaratacağım, demişti.” (Bakara, 30)
“Ey Davud! Seni yeryüzünde halife kıldık.” (Sa’d, 26)
“Ey İbrahim! Seni insanlara imam ettim.” (Bakara, 124)
“Ve içlerinden sabrettikleri zaman, emrimizle doğru yola ileten imamları çağıracağız.” (Secde, 24)
Bu ayetlere göre Allah, önderleri nasp ediyor.
“Ey Elçi! Rabbinden sana indirileni duyur; eğer bunu yapmazsan, O’nun elçiliğini duyurmamış olursun.”
Maide Suresi’nin 67. ayetinin nazil olmasından sonra da Hz. Peygamber, Hz. Ali’yi Allah’ın emriyle halife olarak ilan etmiştir.
Hz. Peygamber’in Hz. Ali’nin hilafetiyle ilgili çok sayıda hadisi bulunmaktadır.
Sünni Muhammed b. Yusuf Genci eş-Şafii, Kifayet’ut-Talib’in 44. babında şu hadisi nakleder: “O, Ali (as), müminlerin sultanıdır; o ondan gelinecek olan kapımdır; o benden sonra halifemdir.”
Sünni Süleyman Belhi, Menakıb’dan naklen şu hadisi nakleder: “Beni nübüvvete seçene ve beni mahlûkatın en üstünü kılan Allah’a and olsun ki, (Ey Ali) şüphesiz sen, Allah’ın kullarına olan hücceti, O’nun sırrının emini ve O’nun kullarının halifesisin.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 09 Ekim 2017 | 567 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 07 Ekim 2017 | 495 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 30 Eylül 2017 | 451 Okunma İmam Hüseyin 28 Eylül 2017 | 299 Okunma İmam Hüseyin kimdir? 27 Eylül 2017 | 654 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar