Dombıra çalarken vals yapmak

"Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır" diyor ya şair Sezai Karakoç, bugünlere bakınca insan "Çelişki çelişki büyüyen bir gündem vardır..." demekten kendini alıkoyamıyor. 10 Kasım'dan...

"Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır" diyor ya şair Sezai Karakoç, bugünlere bakınca insan "Çelişki çelişki büyüyen bir gündem vardır..." demekten kendini alıkoyamıyor.

10 Kasım'dan bu yana gündemimiz AK Parti'nin Atatürkçülüğü ekseninde "Atatürkçülük".

Yazmayan, üstüne konuşmayan kalmadı farkındayım ama bir iki kelam da ben etmezsem eksik kalırım.

Kim ne kadar Atatürkçü, kim en çok Atatürkçü, kim en has Atatürkçü bunu bilemem.

Fakat çok uzak değil daha yakın bir döneme kadar Kemalizm ve Kemalist vesayete bayrak açanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemleri sonrası bir numaralı Atatürkçü kesilmesi acayip bir çelişki.

Ama şaşırtıcı değil.

Çünkü aynı isimlerin daha dün çözüm sürecinde Öcalan'a nasıl saygınlık atfettiklerini, süreç bozulmasın diye o dönem doğuda yaşanan garabetleri görmezden geldikleri, görenleri de "hain" ilan ettiklerini hatırlıyoruz. Ve sonrasında çözüm süreci biter bitmez oscarlık dönüşlere de hep beraber şahit olduk.

Bunun gibi onlarca örnek sıralanabilir.

Dolayısıyla çelişkilerden beslenen bir gündem mekanizması oluşmuş durumda ve bu hiç sekmeden işliyor.

Peki bunun bir mahzuru var mı?

Gündem ve siyaset açısından bir mahzuru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ikisi de bu çelişkiler ağından çok güzel besleniyor.

Fakat bu, yanında ciddi bir ahlaki erozyon da getiriyor.

İnsanların dün ak dediklerine kolayca ve hızlıca kara diyebilmeleri, (ya da tam tersi) normalleşmeye başlıyor. Konjonktür, zaman, şartlar vs gibi nedenler bulunabilir fakat bunun sıklığının artmasında hiçbir anormallik yok mu sizce? Buna cevabınız "Yoo niye olsun ki dün şartlar öyleydi bugün böyle" ise size geçmiş olsun.

Tabi bu çelişkiler yumağını sadece AK Parti ve ona yakın olan medyacılar üzerinden değerlendirmek de yanlış.

Nasıl ki son günlerde muhafazakar camiada yükselen Atatürkçülük; dombıra çalarken vals yapmak gibi bişeyse, CHP'nin zaman zaman "dindarlaşması" da o hesap. Bir dönem çarşaflılara rozet takmaları falan... Olmuyor yani, alışmadık bünyede durmuyor.

Mevzu Atatürkçülük olunca, 15 Temmuz sonrası Atatürkçülerin özellikle de "dindar" ve "başörtülü" insanlara söylemleri aklıma geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başak Demirtaş'a yapılanı kınayan ezikler! 16 Haziran 2020 | 10.862 Okunma Fatih Altaylı'dan Cüneyt Özdemir'e ne değişti? 29 Mayıs 2020 | 10.510 Okunma Çocuklarınızın ekran bağımlılığı arttı mı? 18 Mayıs 2020 | 2.687 Okunma Sevda Noyan olayı ve muhafazakar dönüşüm! 11 Mayıs 2020 | 8.532 Okunma Dayatmacı, Baskıcı ve Faşist 29 Nisan 2020 | 5.581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar