New York-Berlin hattı

Geçtiğimiz Pazar gününden bu yana, Cumhurbaşkanımızın New York ve Berlin’i kapsayan ziyaretleri çerçevesinde oldukça yoğun bir yurtdışı programı devam ediyor. Bu kapsamda ilk durağımız olan...

Geçtiğimiz Pazar gününden bu yana, Cumhurbaşkanımızın New York ve Berlin’i kapsayan ziyaretleri çerçevesinde oldukça yoğun bir yurtdışı programı devam ediyor. Bu kapsamda ilk durağımız olan New York ziyareti, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu vesilesiyle gerçekleşti. Çok sayıda ülkeler arası ikili görüşmenin de yapılmasını fırsat kılan BM programında en öne çıkan husus, doğal olarak liderlerin Genel Kurul’daki hitapları oldu.

Bu noktada Salı günü Genel Kurul’da ev sahibi sıfatıyla ilk sıralarda söz alan ABD Başkanı Trump’ın o malum argümanlarını tekrarı, doğrusu başlangıç adına bir hayal kırıklığı olarak yorumlanabilir. İran’dan Kudüs’e, küreselleşmeden Dünya Ticaret Örgütü’ne uzanan çeşitli mevzularda negatif ve tek taraflı bir söylemin ağır bastığı söz konusu hitap, ekonomi dahil çok sayıda alanda milletlerin işbirliği perspektifine menfi bir zemin sundu. Bu bağlamda, konuşmasının hemen başında “iki yıldan az bir zamanda gelmiş geçmiş neredeyse tüm ABD yönetimlerinden daha çok iş başardığını” ifade eden Trump’a salondan yükselen tepki de duyulmaya değerdi.

Dünyanın liste başı sorunlarından olan göç meselesinin uluslararası bir platformca ele alınması düşüncesine karşı çıkmak da ABD tarafından dile getirilip tepki çeken maddeler arasında yer alırken, hemen ardından sahneye çıkan Türkiye’nin tam tersi bir bakışla BM’de insaniyet ve işbirliği vurgusu yapması oldukça anlamlı oldu.

Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda yaşanan ve bir kısmı giderek büyüyen insani krizlere parmak basarak, Türkiye’nin vicdanını dinleyerek üstlendiği yükleri bir kez daha BM salonundaki milletlere hatırlattı ve samimi bir işbirliğiyle bu yönde yapıcı adımlar atılması çağrısını yineledi.

Belki bugün savaş, kriz, göç kelimeleri, çivisi çıkmış dünyanın bir normaliymiş gibi kulaklara adeta tekdüze geliyor ancak o zulümlere maruz kalanları, her biri BM salonunda oturan temsiller gibi bir canı, bir aileyi taşıyanları, vicdanla, kalple, empatiyle tahayyül etmek, ettirmek bir insani görev… Bu bağlamda koskoca ulusların, varlıklı devletlerin insanlığa gerektiğince el uzatması sorumluluğunu hatırlatmak adına, Türkiye örneği bir BM Genel Kurulu’nda daha gururla yankılanmış oldu.

Cumhurbaşkanımızın BM hitabı, savaş ve yokluk kaynaklı insani krizlerin yanı sıra FETÖ dahil terör musibetiyle mücadelede de uluslararası işbirliklerinin ve Türkiye’nin kararlılığının altını çizerken, bir diğer yükselen çatışma alanı olan ekonomiye de dikkat çekti. Ekonomik yaptırım ve korumacılık rüzgarının sebep olacağı kaosun altındaki tehlikeye işaret eden konuşma, her alanda olduğu gibi ekonomide de sorumlu ve uyumlu bir uluslararası davranış sergilenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar