İşsizlikteki düşüşün perde arkası

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, World Employment Social Outlook 2017 Raporu’nda dünya işgücü piyasasına dair trendlere ışık tutarken küresel işsizlik oranının inadından bahseder....

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, World Employment Social Outlook 2017 Raporu’nda dünya işgücü piyasasına dair trendlere ışık tutarken küresel işsizlik oranının inadından bahseder. Tahminler, 2017 yılı sonunda dünya ekonomisinin 3,4 milyon yeni işsize daha ev sahipliği yapacağı ve böylece toplam işsiz sayısının 201 milyona çıkacağı yönündedir. Hatta 2018 yılı için de, 2,7 milyon ek işsiz beklentisi not düşülür.

Bu çerçevede dünya genelindeki işsizlik oranının düşmesine temel engelin, yükselen ekonomiler olduğu söylenebilir. Nitekim gelişmiş ülkelerde yavaş da olsa düşme eğilimini sürdüren bir oran gözlendiği malum. Oysa yükselen cephede, özellikle son yıllarda emtia kaynaklı şoklar yaşayarak halden düşen ekonomilerin işgücü piyasalarındaki zararları çok net. Öte yandan yükselenlerin genel anlamda dünya ekonomisinin lokomotifi oldukları da koskoca bir gerçek ancak nüfuslarındaki yoğunluk söz konusu verilerin iyileşmesine öyle kolay elvermiyor.

İşte biz de Türkiye olarak, küresel emek piyasası resminde bu son kategoride konumlanıyoruz. Büyüyen, iş yaratan ancak işgücüne yetişmekte zorlanan bir ekonomi niteliğindeyiz. Bu doğrultuda kabaca ifade etmek gerekirse, işgücüne katılımdan daha hızlı istihdam sunmadıkça, işsizlik oranını anlamlı bir şekilde düşürmek mümkün olmayacak.

AĞUSTOS SÜRPRİZİ

Geçen hafta açıklanan Ağustos dönemi işgücü istatistikleri ise, enteresan bir şekilde taze istihdamın taze işgücüne katılımı geçtiği bir tablo ortaya çıkardı. Nitekim yıllık bazda işgücü 1 milyon 266 bin kişi artarken, istihdam 1 milyon 355 bin kişi artmış gözüküyor. Hacimli bir işgücü büyümesini geçmeyi başarmış bir istihdam performansı, doğrusu kolay rastlanacak cinsten değil.

Bu kapsamda Temmuz döneminde %10,7 olan işsizlik oranı da, Ağustos’ta %10,6’ya gerilemiş oluyor. Gözlerimizi mevsimsellikten arındırılmış seriye de çevirelim dersek, oradaki oranda da 0,3 puanlık bir düşüş var. Hatta tarım dışı işsizlik oranında da, 0,5 puanlık hızlı bir dönemsel iniş dikkat çekiyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.312 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar