İki veri

Bayram nedeniyle hafif geciken iki önemli Ağustos verisi, Türkiye Salı günü mesaiye döner dönmez açıklandı. Bunlardan biri enflasyon iken, diğeri ise imalat PMI oldu. Her ikisi de dikkat çeken mesajlar verdiği için...

Bayram nedeniyle hafif geciken iki önemli Ağustos verisi, Türkiye Salı günü mesaiye döner dönmez açıklandı. Bunlardan biri enflasyon iken, diğeri ise imalat PMI oldu. Her ikisi de dikkat çeken mesajlar verdiği için değinmekte fayda var.

Önce Güzel Haber

Diyerek başlayalım. Ve odağımıza sanayiyi alalım.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Temmuz’daki 53,6’lık seviyesinden Ağustos’ta 55,3’e yükseldi.

Hatırlatmak gerekirse; PMI, ülkemizin imalat sektöründe yer alan 400’ü aşkın firmanın katıldığı anket verilerini içeriyor ve 50’nin üzerinde gelen bir endeks artışa, bu eşiğin altındaki değerler ise düşüşe işaret ediyor. Dolayısıyla İSO Türkiye PMI, sanayideki gidişatı haber veren öncü bir gösterge niteliğinde bizlere bilgi sunuyor.

Şimdi veriyi yorumlayacak olursak; öncelikle 55,3 değerinin sektörün genişlemeye devam ettiğini söylemesi ve bunun 6. kere üst üste gerçekleşiyor olması, gayet olumlu bir performans göstergesi diyebiliriz. İmalat sanayiindeki koşullarda görülen bu genel iyileşme, ayrıca Mart 2011’den bu yana da en yüksek seviye… Bir başka deyişle Ağustos PMI, yaklaşık son 6,5 yılın en güçlü toparlanmasını ortaya koyarken, uzun dönem ortalamasının da üzerinde konumlanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar