Asya açılımı

Türkiye, geçtiğimiz hafta kalabalık bir heyetle Güneydoğu Asya çıkarması yaptı malumunuz. Çıkarmanın bir ayağı Singapur iken, diğeri de Vietnam oldu.Kişi başına geliri itibariyle dünya...

Türkiye, geçtiğimiz hafta kalabalık bir heyetle Güneydoğu Asya çıkarması yaptı malumunuz. Çıkarmanın bir ayağı Singapur iken, diğeri de Vietnam oldu.

Kişi başına geliri itibariyle dünya listelerinin üst sıralarında yer alan Singapur, kuşkusuz gıptayla bakılan bir başarı hikâyesi… Ziyaretin bugün üzerine düşeceğim ayağı Vietnam ise bambaşka bir enteresan profil. Öyleyse gelin, şimdi Hanoi dolaylarına ekonomik bir açılım yapalım.

YAVRU KAPLAN

Vietnam, son yıllarda %6’lı büyüme rakamları görmeyi kanıksamış dinamik bir ekonomiye sahip. Dolayısıyla çevresindeki Asya kaplanlarının izinden gittiğini söyleyebiliriz. Gerçi ekonomik cüsse açısından bölgede nispeten minyon kalıyor ancak 93 milyona yakın nüfusuyla da dikkat çekiyor.   

Şöyle hafif geriye dönüp baktığımızda, 2000’lerin başında yoksul ülkeler kategorisinde olan Vietnam’ın, azimle sürdürdüğü güçlü büyümeyle düşük-orta gelirli sınıfına eriştiğini görüyoruz. Yüksek-orta gelir menziline ise henüz mesafe var. Bu bağlamda ülke, bir nevi Çin’in 20 yıl önceki hali şeklinde tasvir ediliyor.

Vietnam’ın, hoş büyüme performansını önümüzdeki yıllarda da sürdürmesi bekleniyor. Bu beklentinin izahı ise, sadece güçlü iç pazardan ibaret değil. Nitekim ekonominin gelişimine ihracatın da sıkı destek verdiği biliniyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar