Ticaret savaşında son nokta

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşındaki son duruma, bu haftaki gelişmeler nedeniyle yeniden bakmakta fayda var. Konuyla ilgili bu köşede en son yazdığım gün olan 6 Temmuz’da, hatırlanacağı üzere, iki ülke...

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşındaki son duruma, bu haftaki gelişmeler nedeniyle yeniden bakmakta fayda var. Konuyla ilgili bu köşede en son yazdığım gün olan 6 Temmuz’da, hatırlanacağı üzere, iki ülke arasındaki kavganın ilk fişeği ateşlenmişti. ABD’nin 34 milyar dolarlık Çin ithalatına %25 oranında ek vergi getirmesinin hemen ardından, Pekin de ticaret ortağına aynen muamele etmişti. 16 milyar dolarlık bir diğer ithalat paketine ise, yine iki taraflı olmak üzere vergilerin yükleneceği hakkı da o vakit mahfuz kalmıştı.

O günden bugüne DC ve Pekin arasındaki gelişmeler, sürekli takip etmeyi gerektiren bir frekansa geçti. Bu minvalde geçen kısa zaman içindeki takvime bakacak olursak; Temmuz’daki aksiyonun ardından çok geçmeden, ABD Ticaret Temsilciliği USTR’ın yeni bir plan açıkladığını hatırlıyoruz. Buna göre USTR, Çin’den 200 milyar dolara karşılık gelen bir ithalata %10 ek vergi getireceğini, bir liste eşliğinde bildirmişti. Yüzlerce ürünü kapsayan söz konusu dev listenin, çok geçmeden yürürlüğe girmesi planlanıyordu.

Girilen bekleme sürecinde Pekin’den sözlü ataklar geldi gelmesine ancak fayda etmemiş olacak ki; yine Temmuz ayının ilerleyen günlerinde Başkan Trump 500 milyar dolar değerinde bir ithalat için yepyeni gümrüklere hazır olduğunu ilan etti. Bu arada telaffuz edilen rakamın, halihazırda ABD’nin Çin’den yaptığı ithalatın neredeyse tamamına denk geldiğini not düşeyim.

Sıkıntılı ilerleyen süreçte Ağustos ayına geldiğimizde ise, USTR tarafından daha önce açıklanan 200 milyar dolarlık ithalata uygulanacak ek verginin %10 değil de, %25 olabileceğinin belirtilmesi suları enikonu dalgalandırdı. Bunun üzerine aksiyon suskunluğunu bozan Çin, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde 60 milyar dolarlık bir liste için misillemeye hazır olduğunu belirtti.

Tüm bunlar gelişirken Ağustos sonlarına doğru, yukarıda bahsettiğim 16 milyar dolarlık paketler de taraflarca hayata geçirildi. Böylece Eylül ayına girerken ABD ve Çin, birbirlerinden toplam 50 milyar dolarlık ithalata ekstra vergi yüklemiş oldu.

YENİ DALGA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.312 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar