İşgücü piyasasında son durum

Kısa bir aradan sonra yeniden yazmaya başlarken, öncelikle geçirdiğim kaza sonrası nazik ilgisini ve samimi dileklerini esirgemeyen herkese teşekkür etmek isterim. Nekahet sürecim devam ederken bugün değinmek istediğim konu, uzun...

Kısa bir aradan sonra yeniden yazmaya başlarken, öncelikle geçirdiğim kaza sonrası nazik ilgisini ve samimi dileklerini esirgemeyen herkese teşekkür etmek isterim. Nekahet sürecim devam ederken bugün değinmek istediğim konu, uzun zamandır bu köşede işleme fırsatı bulamadığım işgücü verileri olacak. Dün açıklanan ve emek piyasasındaki en taze görünümü sunan Ocak dönemi istatistiklerinin detaylarını inceleyerek, işsizliğin geldiği son durumu anlamakta fayda var.

Bilindiği üzere, 2017 yılında yaşanan güçlü ekonomik büyüme ve Cumhurbaşkanımız öncülüğündeki seferberlik hamlesi istihdam üzerinde belirgin bir pozitif yansıma yaparak işsizlik oranının baş aşağı gitmesini beraberinde getirdi. 2018 Ocak dönemine ait verilerin manşetindeki işsizlik oranı da söz konusu süreçteki gerilemenin anlamlı olduğuna işaret ediyor. Zira geçen yılın aynı dönemine dönecek olursak, işsizliğin o vakit yeni yıla kapıyı %13 gibi bir orandan açtığını hatırlayacağız. 2018’in ilgili verisi ise, %10,8’e gerilemiş bir orandan bahsediyor. Elde edilen bu 2,2 yüzde puanlık düşüşün arkasında da istihdamdaki güçlü genişlemenin devam ediyor olması yatıyor. Zira bu kapsamda, ilgili bir yıllık süre zarfında işgücüne 780 bin kişi giriş yaparken, piyasada oluşan yeni istihdam sayısı 1 milyon 357 bin olmuş.

Böylece Ocak verileriyle görmüş oluyoruz ki; açılan yeni iş kapılarının sayısı işgücüne katılım hareketliliğinin önünden gitmeyi sürdürüyor. Bu noktada ilgili dönemde istihdamdaki artışın 1 milyon 286 binlik kallavi kısmının tarım dışından geldiğini eklemekte yarar var. Öyle ki; tarım dışı işsizlik oranı da, Ocak’ın 2017’sinden 2018’ine 2,5 yüzde puanlık ciddi bir düşüş kaydederek %12,8’e gerilemiş bulunuyor. Bu minvalde tarım dışı sektörlerdeki işsiz sayısındaki azalış ise, yarım milyon kişiyi aşmış anlamlı bir kitleye işaret ediyor.

Ve son tahlilde iki Ocak arasındaki en müspet sonuçlardan biri, genç işsizliğinde gözlenen iyileşme olarak teşhis edilebilir. Nitekim genç nüfusumuzun geçen yıl o zamanlar kaydettiği %24,5’lik oran %19,9’a, daha da epeyce gerilemek hedefiyle tam 4,6 puan inmiş bulunuyor.

MEVSİMİN TESİRLERİ

Emek piyasasında son bir yıllık periyodun öne çıkan gelişmeleri bu şekilde özetlenebilecekken, akıllara 2017 Aralık döneminde manşet işsizliğin %10,4’e kadar gerilediği de elbette düşmekte… Lakin bilindiği üzere, peş peşe gelen söz konusu verileri mevsimsel etkilerden arındırarak okumak ve anlamak daha sağlıklı oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar