Ekonomiden sinyaller

Dün İstanbul Sanayi Odası, uzun süredir yayımlamakta olduğu PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) çalışmasını temel alarak dünya ve Türkiye ekonomisindeki seyrin tartışıldığı bir konferans...

Dün İstanbul Sanayi Odası, uzun süredir yayımlamakta olduğu PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) çalışmasını temel alarak dünya ve Türkiye ekonomisindeki seyrin tartışıldığı bir konferans düzenledi. PMI, bilindiği üzere dünya çapında çok sayıda ülkede devrede olan ve ilgili ekonomilerdeki gidişat hakkında sinyal veren yaygın kullanımlı bir endeks… Bu bağlamda konferansta, PMI’ın uluslararası kontekstteki uygulamalarından da yola çıkarak dünyadan Türkiye’ye uzanan bir resim çizme imkânı bulmuş olduk.

Öncelikle endeksi kısaca hatırlamak gerekirse, firma yöneticilerinin bir nevi gidişat, güven ve beklentileri çerçevesinde her ay nabzını tutan bir barometreden bahsediyoruz. Üretimden yeni siparişlere, istihdamdan fiyatlara uzanan çeşitli temel dinamikleri bir sonraki ayın hemen başında bu kapsamda derleyerek sunan PMI’ın avantaj sağlayan başlıca özelliği ise, ekonomik koşullarda gözlenen değişimleri vaktiyle yorumlama şansı veriyor olması... Nitekim ekonomideki gelişimi ortaya koyan milli gelir verilerinin ilgili dönemden aylar sonra gecikmeli olarak yayınlanması, ekonomik aktörler ve özellikle politika yapıcılar açısından bir kısıt oluşturabiliyor.

Dolayısıyla PMI gibi ilgili dönemin hemen bitiminde gelen zamanlı veriler, verilecek kararların azami doğruluğu açısından anlam taşıyor diyebiliriz. Bu bağlamda geçmişten bugüne GSYH gelişimi ile anlamlı bir ilişki sergilemesi de, endeksin söz konusu önemini destekliyor.

Öte yandan PMI’ın bir yayılım endeksi olduğunu ve bir denge istatistiği sunduğunu da hatırlamak gerekir. Zira endeksin dayandığı anketteki sorular, önceki aya göre ilgili faktörlerdeki artış/iyileşme, azalış/kötüleşme veya durağanlık durumunu ölçmeyi amaçlıyor. Sonucun 50’nin üzerinde olması ilerlemeye, altında olması ise düşüşe işaret ediyor. Ayrıca endekste geleceğe dair beklentilerin de yer alması, PMI’ın öncü bir gösterge olmasını beraberinde getiriyor.

KÜRESEL DURUM

Neticede çeşitli araştırmaların da geçmişten bugüne ortaya koyduğu üzere, söz konusu endeksin ekonomik gelişmelere sağlıklı ışık tutan bir done olduğunu söylemek mümkün. İstanbul Sanayi Odası’nın bu ayın başında açıkladığı Türkiye İmalat Sanayi PMI’a bu bağlamda kısaca bakacak olursak, üretimdeki büyümenin güçlü bir şekilde devam ettiğini anlıyoruz. Nitekim endeks, Şubat ayında kaydettiği 55,6’lık skor ile imalat sanayindeki iyileşmenin sürdüğü mesajını veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar