Tartışmaya değil, anlamaya muhtacız

Tv tartışmacılarının hep yüksek perdeden seslendirdikleri iddialarını eleştirmek, hele kimisinin yok yere hır çıkaran mizacıyla dalga geçmek kolay. Biraz da bunun için oradalar. Fakat Facebook'uyla...

Tv tartışmacılarının hep yüksek perdeden seslendirdikleri iddialarını eleştirmek, hele kimisinin yok yere hır çıkaran mizacıyla dalga geçmek kolay.
Biraz da bunun için oradalar.
Fakat Facebook'uyla, Twitter'ıyla sosyal medya televizyon kanallarından farklı mı?
Hepimiz oralarda benzer bir tartışma şehvetine kapılıp sürüklenmiyor muyuz?
Tv'de Suriye'nin geleceğini tartışırken "son dakika" anonsu olarak verilen "dolar artışı" haberinin üzerine bir anda uluslararası finans uzmanlarına dönüşen kişiler hafiften komik görünüyorlar da, bizim sosyal medyadaki canhıraş uzmanlık gösterilerimiz çok mu farklı?
Üstelik tv'dekiler tartışmayı makul ve nazik bir seviyede tutmaya az çok özen gösteriyorlar ama sosyal medyada hiç fren yok.

*** Danıştay'ın "andımız" kararından sonra Twitter'da patlak veren kavgalar ve derin ayrışmaları görünce aklıma Elias Canetti'nin o sözü geldi: "Sadece ve durmaksızın tartışacak kadar sersemlemiş insanlar..."
Canetti bu tanımı yaptığında sosyal medya diye bir şey yoktu. Belki de bu halimizi artık sosyal medya tarafından "sersemletilmiş" olarak tanımlamak daha doğru!
Mesela "ant"ın içeriğine odaklanmak yerine kararın alınış biçimine biraz durup baksaydık...
Onu da geçtim, "neden şimdi?" diye sorsaydık, mesela "bilimsellik" kıstasının ne alaka olduğunu sorgulasaydık...
Ve sonra "ant"ın içeriğine gelseydi sıra...
Belki bu imkânı Türkiye üzerine tatlı tatlı dertleşmek için kullanacaktık.
Ama sonuç tablosu ne?
Kavga gürültü, keskin ayrışmalar, bozulan arkadaşlıklar, karşılıklı bloklamalar ve bu sonucu ellerini ovuşturarak izleyen kışkırtıcılar... *** Güncel siyaseti bırakıp gündelik yaşantımıza dönersek...
Şu berbat yanılgının altını çizmek gerekiyor..
...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vitrinde DEAŞ var, inanalım mı? 25 Mart 2024 | 392 Okunma Savaş ve Barış 24 Mart 2024 | 160 Okunma Haftanın notları: Sonrası hüsrandır hep 23 Mart 2024 | 88 Okunma Vitrin demokratları Putin’in zaferini beğenmedi 22 Mart 2024 | 144 Okunma Dünyanın ‘sade insan’ düzlükleri ve tepeler 21 Mart 2024 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar