Neden İstanbul seçildi? Kim seçti?

Basmakalıp kültürel yargıları severiz. Rahatlatıcıdırlar... Zihnimizde kaotik bir fırtınanın esme ihtimalini bir anda silerler. Üstelik güven de verirler... Karanlık labirentlerde sorular sorarak dolaşmanın ne...

Basmakalıp kültürel yargıları severiz.
Rahatlatıcıdırlar...
Zihnimizde kaotik bir fırtınanın esme ihtimalini bir anda silerler.
Üstelik güven de verirler...
Karanlık labirentlerde sorular sorarak dolaşmanın ne âlemi vardır! Bu budur, şu bu kadardır, zaten öyledir, işin gerçeği odur, falan dersiniz ve sonra söylediğinize sırtınızı dayayıp keyfini yaşarsınız.
Ama bir an gelir...
Yıpranmış klişe yargılar bizi tuzağa doğru iter; zihnimizi bulandırır, olaylar bu yolla unutulmaya terk edilir ki, işte o fenadır.

*** Kaşıkçı cinayetini (belki "Kayıp Kaşıkçı olayı" demek daha doğrudur) alalım...
Belli ki Suud devletinin üst kademesinden gelen emirle ortadan kaldırıldı Kaşıkçı.
Ama plan tam yürümemiş görünüyor.
Tam bu noktada kabullenmek zorundayız ki, "bedevi caniler insanı böyle kıtır kıtır keserler"; "Suud devletinden zaten ne beklenir ki" türünden yargıların ortama hâkim olması (zihinlerimize konfor verse de) gerçeği bütün yönleriyle anlamamıza yardımcı olmadı.
Tersine, belki de bu ortam hem "Neden İstanbul?" sorusunu perdeledi hem de katillerin arkasına dolanıp esas planlayıcılar ve teşvikçilerle yüzleşmemizi engelledi.
Şimdi bakıyorum da...
"Kaşıkçı gerçekte kimdir?" sorusuna dahi bir cevap bulamadık.
(Ara not: Mossad ve CIA'nın yabancı diplomatik misyonlarında böyle çok işe kalkıştıklarını nedense kimse listelemez ve hatırlamaz!) *** Oysa Başkan Erdoğan'ın Washington Post'a yazdıkları arasında geçen bir cümle yeterince kritiktir: "Hiç kimse bir daha bir NATO müttefikinin toprağında böyle bir suç işlemeye cüret etmemelidir."
Bu cümlenin yol açtığı sorular önemli.
İşin i...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya bir eşikte salınıyor 29 Mart 2024 | 103 Okunma Korka korka, nereye böyle? 28 Mart 2024 | 372 Okunma Cilalı tavırlar mı, gerçekler mi? 26 Mart 2024 | 294 Okunma Vitrinde DEAŞ var, inanalım mı? 25 Mart 2024 | 397 Okunma Savaş ve Barış 24 Mart 2024 | 164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar