ABD, Suriye ve Doğu Akdeniz davamız...

ABD, iddia ettiği gibi Suriye'den çekilmeye niyetli falan değil. Çekilmez.ABD, Suriye'den değil, Türkiye'nin önünden çekildi; daha doğrusu çekilmeye zorladık. Sonunda "gider, petrol yataklarını koruruz"...

ABD, iddia ettiği gibi Suriye'den çekilmeye niyetli falan değil. Çekilmez.
ABD, Suriye'den değil, Türkiye'nin önünden çekildi; daha doğrusu çekilmeye zorladık.
Sonunda "gider, petrol yataklarını koruruz" dediler.
Bazı "yorumcu" arkadaşlar günde sadece 140 bin varil üreten petrol yataklarına ABD'nin ihtiyacı varmış gibi anlatıyorlar ki, gülünç.
Bazıları da ABD'nin resmi ağzına uyup "petrol yatakları DEAŞ'ın eline geçmesin diye oradalar" diyor.
Oysa bunlar işin "hile"si.
ABD, Suriye'deki petrol yataklarını koruyarak o petrolden yılda yüz milyonlarca dolar gelir elde eden PYD'nin mevcut varlığını ve gelecekteki pazarlık gücünü korumuş oluyor.

*** Ancak daha ötesi var...
Şimdi geçmişe baktığımızda şunu iddia etmek yanlış olmayacaktır: "Arap baharı" bahane edilerek Suriye krizinin çıkartılmasının sebebi bu ülkenin kıyılarının önünden Kıbrıs'ın batısına kadar uzanan devasa enerji yatağına dair hazırlık planlarıdır.
Obama yönetimi kriz 2020'den öteye kadar uzasın, kaos sonunda yepyeni bir harita ve güç dağılımı ortaya çıksın istiyordu.
Rusya bu oyunu bozdu.
15 Temmuz darbe/işgal girişimini aşan Türkiye de bölgede güç sahibi olacağını açık açık ortaya koyunca ABD'nin hesapları iyice karıştı.
Ve unutmamalı ki...
Doğu Akdeniz enerjisi demek Türkiye'nin kaderinde köklü bir sıçrama demek.
Yani bizi daha da hareketli günler bekliyor.
Yani ABD öyle kolay kolay denklemden çıkmaz.

*** Ergün Diler geçen gün "Akdeniz Kalkanı harekatı ne zaman başladı? 2006'da. Peki o tarihten sonra...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya bir eşikte salınıyor 29 Mart 2024 | 61 Okunma Korka korka, nereye böyle? 28 Mart 2024 | 370 Okunma Cilalı tavırlar mı, gerçekler mi? 26 Mart 2024 | 294 Okunma Vitrinde DEAŞ var, inanalım mı? 25 Mart 2024 | 397 Okunma Savaş ve Barış 24 Mart 2024 | 164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar