İktisada riayet etmek rahat geçimin yarısıdır

“Kurtarıcı üç şeyden biri, varlıkta, yoklukta, zenginlikte, fakirlikte, iktisada riayet etmektir. İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.” Müslümanın, hiçbir zaman vazgeçemeyeceği hayat...

“Kurtarıcı üç şeyden biri, varlıkta, yoklukta, zenginlikte, fakirlikte, iktisada riayet etmektir. İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.”


Müslümanın, hiçbir zaman vazgeçemeyeceği hayat düsturlarından biri de, işlerinde istihâre, istişare ve iktisat etmesidir. Bu hususta sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdular: (İstihare eden, mahrum kalmaz. istişare eden, pişman olmaz. İktisat eden, darlık çekmez) [Taberani]. Bunun için her Müslüman, yapmayı düşündüğü mühim bir işi için önce istihare yapmalı, sonra yapacağı işini mutlaka bir bilene sormalı, onlara danışarak, işin ehli ile istişare ettikten sonra karar vermelidir. Malını ve vaktini asla israf etmemeli, bu hususta azami derecede iktisada riâyet etmelidir. İstihare ve istişare hakkında, bundan önce iki makalemizde geniş açıklamalarda bulunmuştuk.
İsraf ile cimriliğin ortasına, iktisat veya cömertlik denir. İktisat, ayağını yorganına göre uzatmaktır. Kimseye muhtaç olmadan, başkasına el açmadan yaşamaya çalışmaktır. Geçim hayatında tutumlu başka, cimrilik başkadır. Kazancında, gelen ile gideni dengelemektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mübarek ramazan şerefli​ bir aydır... 20 Mart 2024 | 6 Okunma Masonlar ve İngilizler 31 Ocak 2024 | 19 Okunma İslâmda ilk fitneyi çıkaran Yahudi!.. 03 Ocak 2024 | 500 Okunma İngilizlerin İslam düşmanlığı 05 Ekim 2022 | 239 Okunma İslâm düşmanlarını bize kahraman olarak tanıtanlar 28 Eylül 2022 | 853 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar