Suriye sahasında Amerikalılara kafa tuttukça Türkiye içinde hareketlenmeler yaşanıyor farkında mısınız

Suriye’de olup bitenin özeti şu sanırım: Esad kaldı. Rusya Suriye üzerinden Akdeniz’e uzandı. Meşru muhalefet küçücük alanlara sıkıştı.

Sınır dışına çıkanlar Türkiye’ye sığındı. İran, Obama dönemindeki desteği göremeyince Rusya ile sahada var olma yolunu tercih etti. Amerika, kendi uzun vadeli stratejik hedefi için Mümbiç’ten, İran sınırına kadar olan bölgede PYD-YPG/PKK terör örgütü üzerinden kuzeyde bir alan açtı. Türkiye, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı ile terör koridorunun “batı kapısı”nı, Pençe-1 ve Pençe-2 harekatıyla (Kuzey Irak) doğu kapısını kapattı.

Sonuçta, bütün taraflar sahadaki varlıklarını siyaseten de yerleşik hale getirmeye çalışıyor.

Türkiye’nin “Suriye’nin toprak bütünlüğü” konusunda Rusya ve İran ile ortak perspektifi var.

“Sahadaki bütün terör örgütleriyle mücadele” konusundaysa hem Rusya hem İran’ın ikircikli tavrını biliyoruz. İdlib özelinde yaşanan süreçte Türkiye’nin de terör listesine aldığı HTŞ dışında neredeyse Rusya ve İran’ın terörist dediği ile Türkiye’nin tanımları arasında farklar var. Bu farklar yüzündendir ki İdlib’te orantısız bir müdahale söz konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar