‘Kentsel dönüşüm’ü ve ‘İmar Barışı’nı istismar edenler

Kartal’da 8 katlı bir bina çöktü. 3 katı kaçak olduğu bizzat Vali Ali Yerlikaya tarafından açıklandı. Çöken binada hala can pazarı yaşanıyor.Kartal’daki görüntü 17 Ağustos...

Kartal’da 8 katlı bir bina çöktü. 3 katı kaçak olduğu bizzat Vali Ali Yerlikaya tarafından açıklandı. Çöken binada hala can pazarı yaşanıyor.

Kartal’daki görüntü 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’ni hatırlattı hepimize.

Ve gündemimize yeniden, “kentsel dönüşüm” giriverdi. İki gündür “yapı stoklarının kötülüğü, kentsel dönüşümün zorunlu olduğu” gibi konuları konuşuyoruz.

Tam da burada, “İmar Barışı” meselesine küçücük değinmeden geçemeyeceğim. İmar Barışı, vatandaş ile devlet arasında kangrene dönmüş bir hususu “sulh” yoluyla çözmeye dönük iyi niyetli bir girişim. İdarenin aldığı karar doğrultusunda bütün yapılar kayıt altına alınacaktı. Ancak bizim tamahkar insanlarımız bu uygulamayı “rant” ve çıkara dönüştürme yolunu seçti. Türkiye’nin her yerinde ve elbette İstanbul’da “İmar Barışı”ndan yararlanan sayısız tamahkar, gecekonduları müstakil binaya, kulübeleri bahçeli villalara, çatıları çatı katına çevirdi! Vaktiniz olursa bir hafta sonu Çatalca’nın, Silivri’nin köylerine kısacık da olsa uğrayın. Ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayabilirsiniz.

Neyse, İmar Barışı’ndan murat edilen ile olan arasındaki farka bu kadarlık değinme ile yetinelim. Kartal’da çöken 8 katlı binanın son 3 katı için İmar Barışı’ndan yararlanılmış ve yapı kayıt belgesi alınmışsa da şaşırmayın.

Konumuza dönecek olursak, kentsel dönüşümü yeniden konuştuğumuz şu günlerde “rant” ile “İnsan hayatı” arasına sıkışmışlık duygusu üzerinden biraz tartışalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar