Çekiç Güç’ü unutursak Suriye’nin kuzeyinde zokayı bir kez daha yutarız

Birinci Körfez Savaşı’nı hatırlıyor musunuz? Hani şu 1990’da Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgal etmesinden hemen sonra Kuveyt’i özgürleştirme adı altında Amerika’nın Irak’ı parçalamak için attığı ilk adımdan söz ediyorum.

Bağdat’a kadar ilerleyen Amerikan ordusunun son anda durduğu ve Saddam’ın bir 10 yıl daha iktidarda kalmasının sağlandığı savaştan söz ediyorum.

Irak Kürtlerinin Saddam’ın devrileceğine inandırılıp Bağdat’a doğru yönlendirildiği ve kışkırtıldığı... Sonrasında Saddam’ın Kürtleri katlettiği, Halepçe gibi bir trajedinin yaşandığı savaştan söz ediyorum.

Hani Hakkari’nin tepelerinden canlarını kurtarmak için 500 bine yakın Irak Kürdü’nün Türkiye’ye kaçtığı savaştan söz ediyorum.

Hani Bağdat’ta Saddam’ı oturtup, 36’ncı Paralel’in üstüne çıkmasına müsaade edilmediği savaştan... Kuzey Irak’ta otonom Kürt Bölgesi’nin adım adım inşa edildiği... Irak’ın paramparça edilmesi ve milyonlarca sivilin öldürülmesinin zemininin adımın inşa edildiği, PKK’nın Kandil’e tamamen yerleşmesinin sağlandığı savaştan söz ediyorum. (2003 yılındaki İkinci Körfez Savaşı ve Saddam’ın idam edilip, Irak’ta etnik unsurlar arasına kan davasının sokulduğu dönemi bu yazıda konu edinmiyoruz.)

Birinci Körfez Savaşı’nın gerekçesi ile sonuçları iyi değerlendirilmeden bugün Suriye’deki iç savaşın gerekçe ve sonuçları tartışılamaz diye düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 555 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 475 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 681 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 403 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar