Araplar için test günü yarın

Yarın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul’da “Kudüs” özel gündemiyle olağanüstü toplanacak. Toplantıda İslam ülkelerinin hangi seviyede temsil edileceği, meseleye hangi...

Yarın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul’da “Kudüs” özel gündemiyle olağanüstü toplanacak. Toplantıda İslam ülkelerinin hangi seviyede temsil edileceği, meseleye hangi ülkenin nasıl bakacağının da işareti olacak. Acaba, Arap dünyası İstanbul’daki İİT toplantısına nasıl bakıyor? Toplantıda alınacak kararlar konusunda nasıl tepkiler verecekler?

Arapları özel bir paranteze almakta da yarar var. Zira Araplar bugünlerde “İslam ülkesi” olmaktan daha çok Arap olmakla ilgileniyorlar.

Zira Kudüs’ün İsrail tarafından işgali meselesi, İskoç takımı Celtic’in taraftarının ilgisini çektiği kadar Arap liderlerinin ilgisini çekmiyor maalesef.

İİT toplantısında Kudüs’ün statüsüyle ilgili oldubittiye verilecek ortak sesin gücü önemli. Ancak o ortak bildiriye kadar nasıl bir atmosfer bizi bekliyor, onu da merak etmiyor değilim hani!

Peki, Amerika Başkanı Trump’ın bir oldu bitti üzerinden Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin Arap sokağındaki yansıması liderler düzeyinde anlaşılabildi mi?

Sorunun cevabı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Bahreyn’in, Mısır’ın ve elbette Suudi Arabistan’ın son bir haftada yaptıklarında gizli. İsrail ile açıktan ya da gizli görüşmelerden tutun da, “İsrail ile savaşmak caiz değildir” fetvalarına kadar her bir tutum ve söylem bize bir şey söylüyor aslında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar