Amerika ile adım atarken yaşadığımız tereddüdün gerekçesi var

“Adım Amerika ile birlikte atılıyor.” Suriye krizinde Türkiye açısından yeni aşamaya geçildiğinin işaret fişeği bu cümle. Cümleyi kuransa Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Şayet adım Amerika ile birlikte atılıyorsa, durup düşünmenin zamanıdır.

Zira, Amerika -Türkiye ilişkilerinde “Kazan kazan” politikası ne yazık ki “Kırmızı Oda” krizinden bu yana işlemiyor.

KIRMIZI ODA’DAN SONRA AMERİKA TÜRKİYE’YE DÜŞMAN OLDU

Hani şu 2013 Mayıs’ında Beyaz Saray’da akşam yemeği yenen kırmızı odadan söz ediyorum.

Başbakan olarak Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı olarak Davutoğlu’nun ve MİT Müsteşarı olarak Fidan’ın katıldığı yemekten söz ediyorum.

O günden sonra Amerika ile Türkiye arasındaki ilişki biçimi, tek taraflı emri vakiler ve dayatmalarla dolu. Hatta daha da ileri gidelim. “One minute” çıkışıyla başlayan ve Kırmızı Oda krizi ile devam eden süreçte, Amerika ve İsrail kanadı Türkiye’yi ve özellikle lideri Erdoğan’ı hedefe koydu. “Erdoğan’ın dünya sistemindeki dönemi bitti algısı”adım adım yürürlüğe kondu.

Nihayetinde 15 Temmuz 2016’da maşa olarak kullanılan FETÖ ile kalkışma ve iç savaş girişiminde bile bulunuldu.

Kırmızı Oda’dan sonra diyorum zira o güne kadar Amerikan politikalarıyla bir nebze uyumlu bir politikamız varken o günden sonra özellikle Suriye konusunda tamamen farklı bir politika gütmeye başladık. Doğrusunu da yaptık.

Çünkü, Amerika’nın “Türkiye’yi kışkırttığını ve bu kışkırtmanın artık sona ermesi gerektiğine” karar verdik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 557 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 481 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 687 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum