Sonucun kodlarını okumak...

Referandum sonuçları bu satırlar yazılırken aşağı yukarı belli olmuştu. Oy kullananlar anayasa değişikliğini onaylamış görünüyordu. Bu yazıyı da o sonucun kesinliği...

Referandum sonuçları bu satırlar yazılırken aşağı yukarı belli olmuştu. Oy kullananlar anayasa değişikliğini onaylamış görünüyordu. Bu yazıyı da o sonucun kesinliği bağlamında yazıyorum.
En kritik unsur elbette evet ve hayır sonucunun birbirine yakın çıkması. Gerçi referandumöncesinde yapılan ve evet sonucu çıkacağını söyleyen analizler oranın bu düzeyde olacağını belirtiyordu ama hem Akparti yönetimi muhtemelen daha yüksek bir sonuç bekliyordu hem de MHP desteğinin de alındığı bir kampanyada daha farklı bir sonucun çıkması şaşırtıcı olmazdı. Demek ki, analiz edilmesi gereken bir durum var ortada.
O zaman bazı noktalara değinelim ve şöyle sıralayalım...

***

1. Referandum sonucu Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiğinde aldığı oy oranıyla neredeyse aynıdır. Demektir ki, Akparti'den gelen kayıplar MHP'den gelen kazançlar gibi artılar ve eksiler hesap edildiğinde Erdoğan kendi oyunu almıştır. Zaten anketlerle kanıtlanmış Erdoğan-parti bütünlüğü düşünüldüğünde bu sonucun şaşırtıcı yanı yok.
Erdoğan sahaya inmeseydi, kampanyaya katılmasaydı belki bu sonuç elde edilmeyecekti.
2. MHP ile yapılan koalisyon o partide meydana gelen çalkantılar hatta ayrışma nedeniyle bekleneni vermedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.034 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 279 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 262 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 337 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar