Neden terör var dünyada?...

Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet tarihimizin en büyük terör saldırılarından beşi son bir buçuk yılda cereyan etti. Bunların üçü doğrudan Suriye savaşı ve sonrasıyla ilgili. Buna PKK'nın...

Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet tarihimizin en büyük terör saldırılarından beşi son bir buçuk yılda cereyan etti. Bunların üçü doğrudan Suriye savaşı ve sonrasıyla ilgili. Buna PKK'nın düzenlediği diğer saldırıları ekleyin.
Bu basit istatistikten çıkan basit bir sonuç var:
Türkiye, OD'da meydana gelen güvensizlik ve istikrarsızlık ortamında yaşıyor, onun da ortasında bulunuyor. Kısacası Türkiye bir 'terör hedefi' ülke.

***
Terör sadece bizim değil tüm dünyanın en ciddi sorunu. Bugünkü terörün daha bireysel bir sistematik içinde cereyan eden 19. yüzyıl nihilizminden ve gene 1970'lerde kendisini gösteren örgütlü ama sınırlı terörden çok ciddi bir farkı var. Biraz daha zorlarsam, bugünkü terörün 'açıklanamayan' boyutları, açıklanan kısmından misli misli fazla derim.
Bilhassa canlı bomba meselesi söz konusu olduğunda bu gerçek öne çıkıyor. Bir şey açıklanamayınca da önlenemiyor.
Kaldı ki, eylem aşamasına gelmiş bir terörün önlenmesi elbette önemlidir, bunun şeki şüphesi yok. Fakat asıl mesele terörü doğuran ortam.
***
Bugünün asıl sorunu bu ve bu sorunu aşacak kısa bir yol görünmüyor.
'Bildiğimiz dünyanın dışında' bir dünyada yaşadığımızı yazalı şöyle böyle bir otuz yıl oldu. Hâlâ o yönde ilerliyoruz. Hala şu 'bilmediğimiz dünyayı' anlamaya, keşfetmeye çalışıyoruz. İşler öyle gelişiyor ki, sanki onu anlayamadan bilmediğimiz bir başka dünyaya geçeceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.034 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 276 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 255 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 335 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar