KDV’siz kültür hakkı

Cuma sabahı Sabah gazetesi yazarları ve İstanbul'daki kültür ve sanat kurumlarının temsilcileri Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ile buluştular.Sabah gazetesi Kurumsal İletişim sorumlusu Fecir Alptekin zaten bir süredir...

Cuma sabahı Sabah gazetesi yazarları ve İstanbul'daki kültür ve sanat kurumlarının temsilcileri Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ile buluştular.
Sabah gazetesi Kurumsal İletişim sorumlusu Fecir Alptekin zaten bir süredir kültür sanat yetkilileriyle köşe yazarlarını buluşturuyordu. Bu defa Sayın Bakan da katıldılar.
Çok güzel, çok yararlı, çok yerinde bir buluşma oldu. Hemen belirteyim ki, şu sıralar içinden geçtiğimiz heyheyli günlerde, kültür çevrelerine hâkim olan bir tek konu var: kitap ve sanat harcamasından alınan KDV kaldırılacak mı kaldırılmayacak mı?

***
Bu soru ortaya durup dururken gelmedi. Geçenlerde bu konuda yazdığım bir yazıda belirttiğim gibi, beyaz eşyadan, inşaat malzemesinden kaldırılan KDV sanat harcamalarından, hele hele kitaptan çoktan kaldırılmalıydı.
Söz konusu vergi bakımından başka sorunlar da var. Örneğin müzayedelerde alınıp satılan tablolardan her el değiştirdiğine bir kere daha KDV alınıyor. Bu yeryüzünde görülmedik bir durum. KDV, bir defa alınır. Aynı mal tekrar el değiştirince vergiden muaf olur.
Buradaki mantık nedir? Beş defa el değiştirdiğinde bahse konu tablo adeta devlete geçmiş oluyor. Zamanında devlet veraset ve intikal vergisi aracılığıyla mülkiyeti kendisinde toplamak isterdi. Sonra bu yaklaşımını değiştirdi. Şimdi aynı muhakemeyi sanat yapıtında sürdürüyor. Neden? Açıklaması yok bunun. Eski bir devletçi mülkiyetçi yaklaşım devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.034 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 279 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 262 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 337 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar