Eksik siyasetin krizi

Yazdıklarıma gelen tepkiler beni yeni şeyler yazmaya itiyor. Bugünkü dünyayı anlamak, kavramak, temellendirmek ve yorumlamak doğrultusunda yazdıkça yazmak istiyorum. 1980'lerden bu yana geçen...

Yazdıklarıma gelen tepkiler beni yeni şeyler yazmaya itiyor. Bugünkü dünyayı anlamak, kavramak, temellendirmek ve yorumlamak doğrultusunda yazdıkça yazmak istiyorum. 1980'lerden bu yana geçen yaklaşık kırk yılın bir hesaplaşması diyebilirim yazdıklarıma.
Bu maksatla tarihi dönemlendiriyorum, her şeyi daha iyi anlamak için. 1979 Thatcher döneminin başlangıcından 1989'a kadar bir dönem.
Bu neo-liberalizmin ve Yeni Sağın yükseliş dönemidir.
1989-2001 yayılma ve ilk tepkiler dönemi;
2001-2008 sarsıntı yılları ve nihayet 2008-bugün: kriz ve Radikal Sağın yükselişi.

***

Bu tarihi izleyecek sayısız vektör var.
Sadece iki önemli unsura değineyim. Birincisi demokratik kapitalizm denen unsurun yani büyük ölçüde küreselleşmenin çok büyük belki de onmaz, onarılmaz bir yara almasıdır.
Onun sonucu Yeni Sağ dönüşerek Radikal Sağı meydana getirdi. İkincisi bu tarih içindeİslam'ın/ Müslümanların yepyeni bir faktör olarak devreye girmesidir.
(Philipp Ther geçenlerde yayınlanan 1989'dan Sonra Avrupa: Bir Tarih (Europe Since 1989: A History) isimli kitabında bu meseleleri böyle kavramıyor. Konuyu Avrupa'yla sınırlı tutuyor, haklı, kitabı onun için yazmış ama bu da meseleyi kuşatmaya yetmiyor. Oysa bu şekilde bir yoruma çok ihtiyacımız var.)
Yukarıda yaptığım dönemlendirmeyi daha da daraltırsam 1979- 2008 bir tarihtir, 2008sonrası bir başka tarih. 2001 ise iki bloku bağlayan köprüdür. Sonuç demokratik kapitalizmin tıpkı demokratik sosyalizm/ sol gibi bir ülkü, bir hayal olarak da çökmesi, tepkinin soldan değil sağdan gelmesi.

***

Nedir bunu doğuran sebep? Neden sol bugüne kadar bütün bu gelişmeleri görmesinerağmen, gayet somut ve ileri görüşlü eleştiriler ortaya koymasına rağmen kitleleriyönetmekte yetersiz kaldı? Neden kitleler radikal sağ partilere kaydı?
İlginçtir, bir dönem hepimizin yakından izlediği, Habermas'ın öğrencisi, FrankfurtOkulu'nun savaş sonrası kuşağına mensup sol düşünürü Clauss Offe'nin son kitabını (Europe Entrapped: Tuzaktaki Avrupa) bu maksatla okudum ve hayal kırıklığına uğradım.
Üstadımız arada bir güzel kavramlar geliştirse de meseleyi maalesef çok yüzeysel, bahsettiğim belirleyici faktörlerden çok uzak şekilde ele alıp sadece AB ve onun kurumsalilişkileri planında inceliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.034 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 279 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 262 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 338 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar