Yeniden vaka sayısı ve önemi

Sağlık Bakanı da Bilim Kurulu üyeleri de tedbirlere uyulmaması durumunda daha ileri seviyede önlem alınması gerekeceğini belirtiyorlar. Mehmet Hoca da aynı görüşte.

Türkiye, salgında bir süredir izlediği “hasta sayısını açıklama” politikasından vazgeçerek, tüm dünya ülkeleri gibi “günlük vaka sayısı açıklama” politikasına döndü. Bir süredir her ne kadar bilim adamlarının açıklamalarından yola çıkarak kafamızda vaka sayısına ilişkin öngörülerde bulunmaya çalışsak da, bizzat Sağlık Bakanı’ndan resmi günlük vaka sayısını, yani “28 bin 351” rakamını duymak açıkçası beni korkuttu. Kişisel tedbirler başta olmak üzere çok daha dikkatli olunması gereken bir döneme girdiğimiz aşikâr.

Son durumu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile konuştum. Mehmet Hoca’ya önce “Sadece hasta sayısını açıklamanın ne zararı vardı?” sorusunu yönelttim. Yanıtı şöyle oldu:

“İlki, dünya ile bir karşılaştırma yapamıyorduk. Tüm ülkeler vaka sayısını açıklarken, hasta sayımızla dünyada yerimiz nedir, salgında hangi aşamada olduğumuzun tespitini ortaya koyamıyorduk. İkincisi ise tüm dünyada alınacak tedbirler vaka sayısına göre belirleniyor. Bu nedenle tedbirlerimizi de doğru belirleyememek riski ile karşı karşıyaydık.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 189 Okunma Fidan, Güler ve Kalın birlikte Bağdat’ta… Irak zirvesinin şifreleri 15 Mart 2024 | 462 Okunma Bir güne sığmayan ve sığdırılmaması gereken kadınlar! 08 Mart 2024 | 79 Okunma Emine Erdoğan’dan Batı’ya zor sorular 05 Mart 2024 | 287 Okunma 24 saatin en acı ve büyük utanç rekoru 01 Mart 2024 | 454 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar