Yeni konsept Suriye ile de uygulanıyor mu?

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerle birçok alanda yaşanan çıkar çatışması ve milli güvenlik konuları nedeniyle karşı karşıya gelmişlerdi. Hatta...

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerle birçok alanda yaşanan çıkar çatışması ve milli güvenlik konuları nedeniyle karşı karşıya gelmişlerdi. Hatta 2016 yılındaki darbe girişimi, ilişkileri durma noktasına getirmişti.

TÜRKİYE’NİN YENİ GÖRÜŞME KONSEPTİ

Ancak bu durum:

ABD’deki başkanlık değişimi ve bunun kısmen Körfez politikasına etkisi,

ABD’nin İran ile nükleer görüşmeleri canlandırmasının İran’a bölgede alan açması,

Körfez ülkelerinin İsrail ile İbrahim Anlaşmaları’na imza atması,

Katar ve Körfez ülkeleri arasındaki krizin sona ermesi,

Salgının ardından tüm dünya ve Türkiye’de ortaya çıkan ekonomik sorunlar,

Tüm bunların ortaya çıkartığı yeni konjonktür ile değişti.

Türkiye bu ülkelerle ilgili sorunlarını çözerek, ilişki geliştirmek istediğini beyan etti. Yukarıda sıralanan gelişmelerden etkilenen söz konusu ülkeler de konuya aynı şekilde yaklaştı. Sonuç itibarıyla ilişkilerin sorunlu olduğu ya da bir süredir “ilişkisiz” kalınan ülkelerle yeni bir süreç başlatıldı. Bu süreç BAE ve Mısır örneklerinde de gördüğümüz gibi üç ayaktan oluşuyor.

Söz konusu ülkeyle arka kapı diplomasisi başlatılıyor. Bu süreç istihbarat örgütleri tarafından yürütülüyor.

Görüşmeler belli bir aşamaya gelince, Dışişleri Bakanlığı devreye giriyor. İki ülke dışişleri bakanlıkları yetkilileri görüşmeye başlıyor.

Sorunlar çözülecek noktaya gelince, hatta bazı anlaşmalar imza aşamasına getirilince, hükümetler arası ve devlet başkanları düzeyinde bir araya geliniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 237 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar