Yeni dönem

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat’ın bugünkü (29.04.2022)''Yeni dönem’’ başlıklı yazısı.

Türkiye’nin dış politikasında şu an atmakta olduğu adımları aylar öncesinden yazmıştım. Ankara, 2021 yılının adını “Kuşatmayı Yarma Yılı” olarak koymuştu. Kuşatmanın nedeni aslında 15 Temmuz ve ardından yaşananların Türk dış politikasını da etkilemesiydi. Türkiye; başta Doğu Akdeniz olmak üzere bölgesel çıkarları doğrultusunda Körfez ülkeleri, Yunanistan gibi ülkeler tarafından adeta çevreleme politikasına maruz kalmıştı.

2021 yılından itibaren sorunlu ülkelerle sırasıyla:

Arka kapı diplomasisi yani istihbarat teşkilatları arasında görüşme...

Doğrudan dışişleri bakanlıkları arasında görüşmeler...

Liderler seviyesinde bir araya gelme yöntemi izlendi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’in ardından üçlü yöntemin işlediği diğer bir ülke ile yani Suudi Arabistan ile de liderler seviyesinde görüşmeye geçildi. Tüm bu süreçlerde:

Pandemi ve dünyada yol açtığı ekonomik sorunlar

Türkiye içindeki ekonomik sorunlar

ABD’nin yeni yönetimi ve ortaya çıkan yeni konjonktür

ABD’nin bölgede İran’a alan açması

Körfez ülkeleri ile Katar arasındaki krizin sona ermesi ve körfez ülkelerinin İsrail ile anlaşmaları

Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın da etkisi oldu.

SUUDİ ARABİSTAN İLE İLİŞKİLER

Birkaç yıldır iki ülke arasında en büyük krizin sebebi Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiydi. Dava dosyasının Suudi Arabistan’a devrinin ardından kriz büyük oranda aşıldı. Şimdi iki ülke daha çok ekonomik ve bölgesel işbirliğine yönelecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 237 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar