Suriyeliler ve Hatay

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (17.05.2022)''Suriyeliler ve Hatay'' başlıklı yazısı.

Suriyeli sığınmacılar hem Türkiye’nin hem de siyasetin gündeminde. Nüfusa oranla Suriyeli sığınmacıların en yoğun olduğu ikinci şehir Hatay... Bağımsızlık için 20 yıl mücadele veren Hatay aynı zamanda stratejik önemde. Hürriyet Ankara’nın geleneksel kahvaltısının konuğu tam da bu nedenlerle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş idi.

SORUN İÇİN TÜM LİDERLER BİR ARAYA GELMELİ’

Lütfü Savaş, öncelikle durumun ciddiyetine dikkati çekerek siyasete çağrıda bulundu: “Gelecek adına üç oy fazla almak için, kaos yaratacak sözlerden liderler başta olmak üzere herkes kaçınmalı. Bununla seçim propagandası yapılamaz” diyerek... Ardından da çözüm önerilerini madde madde açıkladı:

“Bu mesele ne iktidarın ne de muhalefetin tek başına çözebileceği bir mesele değildir. Bu mesele milli meseledir, devlet meselesidir. Bu nedenle de ortak platformda, konsensusla çözülmeli. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı bir masa etrafında toplanarak bu konuda mutlaka ortak çözüm bulmalı. Milli bir davada liderler toplanamıyorsa ne zaman toplanacaklar? Yarından tezi yok masa kurulmalı.

Öncelikle kendi bekamızı ve çocuklarımızın geleceğini düşüneceğiz.

Buraya oldu bittiyle geldiler. Ancak giderken insani şartlarda gönderilmeleri gerekir. Başta güvenlikleri olmak üzere; sosyolojik, ekonomik, şartlar oluşturulmalı.

Şu an Suriyelilere sınırlarımız içinde harcanan para artık Suriye’nin içinde dönüş koşullarının hızlandırılması için harcanmalı.

İktidar artık Şam rejimi ile köprü kurmalı. Hiç barışmayız dediğimiz her ülke ile barıştık. Suriye Müslüman bir ülke, Osmanlı döneminde topraklarımızdı, sebebini bile bilmediğimiz savaş nedeniyle iki devlet karşı karşıya kaldı. İktidar bu sorunu çözmeli. Kendi din kardeşlerimizle niye küsüz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 236 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar