Seçim Yasası değişikliğine dair her şey

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (22.03.2022)''Seçim Yasası değişikliğine dair her şey'' başlıklı yazısı.

İki yıldır AK Parti ve MHP’nin üzerinde çalıştığı Seçim Yasası değişikliği teklifi artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Düzenleme siyasette tartışılıyor... Kimilerine göre AK Parti bu düzenlemeyi kendi için yaptı, kimilerine göre küçük partilere zarar vermek için...

Düzenlemenin ayrıntılarını, eleştirileri bu değişiklikte iki yıl çalışan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile konuştum. Hürriyet’in geleneksel kahvaltısının konuğuydu.

‘DÜZENLEME AK PARTİ İÇİN YAPILMADI’

Hayati Yazıcı’ya açık açık “AK Parti’nin oy oranı düşüyor, bu yüzden bu düzenleme vekil sayısını artırmak için mi yapıldı?” sorusunu yönelttim. İşte cevabı:

Kesinlikle hayır.

Demokratik değerler, demokratik kriterler, egemenliğin millete ait olması göz önünde bulunduruldu.

Siyasi partiler sandıkta yarışır.

Şimdiden vekil sayısı artacak diye bir şey de söylenemez.

Alacağı oy oranına bağlı olacak. Ancak tüm anketlerde birinci partiyiz.

KİMİ KOYARSAN SEÇİLİR MANTIĞI İLE HAREKET ETME LÜKSÜ BİTTİ

Barajın yüzde 7 olması, seçime girmek için örgütlenme koşulu ittifakların sayısını artıracak mı? Çünkü küçük partiler ya büyüklerin listesinden girecek ki o zaman büyük partiler küçük partilerle sayı pazarlığı yapmak durumunda kalacak. Ya da küçük partiler başka ittifaklar kuracaklar. Yazıcı’nın tüm bu konulardaki yorumları ise şöyle:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyad’daki Gazze toplantısının perde arkası 30 Nisan 2024 | 471 Okunma Sanata sığınmak ve Devriamber 26 Nisan 2024 | 120 Okunma Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 75 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 242 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 658 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar