Özgür Özel anlattı: CHP Türkiye Yüzyılı vizyonuna nasıl bakıyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (01.11.2022)''Özgür Özel anlattı: CHP Türkiye Yüzyılı vizyonuna nasıl bakıyor'' başlıklı yazısı.

Türkiye’nin Yüzyılı vizyonu ile iktidar partisi kutuplaştırmayı ve kutuplaşmayı bir kenara bıraktığını söyledi. Siyasetin dilinin de değişmesi gerektiği mesajı ile. Hürriyet’in geleneksel kahvaltısının konuğu tam da bu konuyu konuşmak üzere CHP’nin Grup Başkanvekili Özgür Özel’di. Özel, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun CHP’nin iki sene önce ilan ettiği ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’ beyanamesinin doğrudan kopyası olduğunu iddia etti ve itirazlarını şöyle sıraladı:

‘TÜRKİYE YÜZYILI CHP’DEN KOPYA VE İNANDIRICI DEĞİL’

“Hepimiz aynı gemideyiz diyorlar ama düne kadar düşman hukuk uyguluyorlardı.

Seçimlere 7 ay kala 20 yıldır yaptıklarını, özellikle de son 7 yıldır yaptıklarını bir söylemle değiştirdiklerine inandırmaları o kadar kolay değil.

Siyasette büyük barış olabilir ama gelinen noktada kutuplaştırmayı aşacak olan sandıktaki seçmen iradesidir.

Bir sonraki iktidarın bugünkü gibi davranmaması iklimi değiştirecek.

Tanıdığım iktidar; ‘Türkiye’nin Yüzyılı’ söylemini ölçme değerlendirmeye tabi tutacaktır; oyları artıyorsa yumuşamaya devam ederler, düşüyorsa sertleşmeye geri dönerler.”

‘BİZ İNTİKAM ALMAYACAĞIZ’

Peki 6’lı Masa iktidar olursa ne yapacak? Hesaplaşma mı yoksa helalleşme mi devrede olacak?

“İntikam almayacağız. CHP, sosyal demokrat ve kurucu parti olduğu için zaten yapısal olarak intikam almaz.

Cumhuriyet’i birlikte kurduklarımızın torunlarına vatan haini diyecek halimiz yok.

Bir hesap görülecekse kanun dışı işler yapanlar şahsen bunun hesaplarını verecekler. Aileleri, yakınları, çevreleri değil.”

‘DEMOKRASİ ANLAYIŞIMIZ GEREĞİ METİNLERİNİ İNCELEYECEĞİZ’

Gelelim son günlerin tartışmalı diğer başlığına; başörtülü ve başı açık kadınlar için düzenleme tartışmasına. Nereden çıktı bu düzenleme? CHP, Anayasa değişikliğine destek verecek mi? Özgür Özel, iki yıldır CHP ve Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anadolu’da kanaat önderleriyle basına kapalı toplantılar yaptığını anlatarak bu toplantılarda Kılıçdaroğlu’nun en çok karşılaştığı soruyu açıkladı:

“İstisnasız Genel Başkan’a sorulan soru şu: ‘İşsizlik çok, yoksuluz, bıktık, oy vereceğiz ama bizi korkutuyorlar, korkuyoruz. Geldiğinizde giyim kuşama karışacak mısınız, başörtüsü yasak olacak mı?’ Genel Başkan kapalı kapılar ardında verdiği teminatı bir kanun değişikliği ile önermek istedi.

Anayasa değişikliği önerisi imkânı da vardı. Ancak Türkiye’de basında haber yapma özgürlüğü sorunu var mı, var. Oysa Anayasa’da ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ deniyor. Ancak sansür kanunu çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 233 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar