NATO, gerçekler ve tepkiler

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (24.05.2022)'' NATO, gerçekler ve tepkiler'' başlıklı yazısı.

Türkiye, tarihsel olarak NATO’nun genişleme süreçlerini hep desteklemiştir. Üstelik konu NATO olunca iki ana temel prensibi savunagelmiştir:

NATO’nun güçlenmesi.

Daha etkin bir yapıya dönüştürülmesi.

Diğer taraftan da NATO’nun modern ve güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ihtiyacı olduğunu unutmamak lazım. Şimdi aşağıda yapılan yorumları ve tespitleri okuyunca da, ‘NATO, bir tek Türkiye için mi NATO olamıyor’ demeden duramıyor insan...

NATO’NUN TERÖRÜ DESTEKLEMEYE MERAKLI ÜYELERİ NE DİYOR

Başta yabancı basın, onların üst düzey yetkililere dayandırdıkları tespitler ve açıklamalardan Türkiye ile ilgili ortaya çıkan tespitler şöyle:

“Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı ‘terör yuvaları’ olarak nitelese de gerçekte kendi derdine düşmüş durumda.

Erdoğan’ın ülkesinin ekonomisini kuşatan tehlikeler, Batı ile sürdürülebilir bir ihtilafa herhangi bir alan bırakmıyor.

Erdoğan, kendi seyircisi önünde güçlü bir lider olmakla övünmek için sık sık dış politika krizlerini gündeme getiriyor.

Türkiye, muhalif Türk isimlerinin iadesini talep ettiğinde herhangi bir taviz bekleyemez. Çünkü Türkiye’nin geri istediği isimlerin çoğu İsveç’te sığınma hakkına sahip. Sınır dışı edilmeleri durumunda Türk yargısının insafına kalmasından endişe ediliyor. Buna örnek olarak Osman Kavala gösteriliyor. Bir de İsveç’e göre öğrencilerden siyasetçilere kadar 300 binden fazla insanı gözaltına alan bir ülkeye iade edilmeleri mümkün görülmüyor.

Yine yapılan yorumlar arasında Türkiye’nin asıl amacının ABD ile pazarlık olduğu iddiası var. Yani onlara göre Türkiye F-16 anlaşmasını hızlandırmak için NATO kozunu kullanmaya çalışıyor.

Daha da uç yorumlar yapanlar da var: “Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması ya da Türkiye’ye yaptırım uygulanması” gibi... Hatta bazı analistler NATO’nun planlamalarına ve tatbikatlarına Türkiye’nin katılımının en alt düzeye düşürülmesini ve NATO liderler toplantılarında Erdoğan’ın geri plana itilmesini öneriyorlar.

TÜRKİYE’NİN HAKLI TALEPLERİ NEDİR

NATO müttefiklik kavramını esas alan bir oluşum. Bir müttefiğin mücadele ettiği bir terör örgütüne diğer müttefiklerin arka çıkmasını ve destek vermesini doğal olarak Türkiye kabul etmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 236 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar