Karanlıkta ışık

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (08.03.2022)''Karanlıkta ışık'' başlıklı yazısı.

Yine bir savaşı izliyoruz... Farkı, bu kez batıda olması. Çocuklar, kadınlar, siviller ölüyor, insanlar evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Uçaklar teyakkuzda, silahlar hazır, nükleer tehdit sürüyor, hırs ve öfke yayılıyor. Savaş hepimizi etkiliyor; insanlığımızı, geleceğimizi, ekonomimizi... Türkiye başından beri “Ne Ukrayna’dan ne de Rusya’dan vazgeçeriz” diyerek, tarafsız ve dengeli bir politika yürütmeye çalıştı. Arabuluculuk için peş peşe adımlar attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki liderle de görüşüyor. Şimdi iki ülkenin Dışişleri Bakanları, Türkiye’de bir araya gelecek. Karanlıktaki bir ışık, kurulacak masa...

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı toplantıda bir araya gelecekler.

Bugüne kadar Türkiye’nin arabuluculuğuna mesafeli duran Rusya’nın üçlü görüşmeye “tamam” demesi, bir başlangıç olarak yorumlanabilir.

Toplantıların devamı gelir mi, masa genişler mi sorularının yanıtları için henüz çok erken. Ancak tüm dünyanın umudu savaşın son bulması. O masanın kurulması.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna sorununda tarafsız bir arabulucuya ihtiyaç olduğunu söylemiş, Batı “köprüleri yaktıktan” sonra Rusya ile başka birinin konuşması gerekeceğini belirtmişti.

Türkiye’nin bu kritere uyduğuna şüphe yok. Kriz Türkiye açısından bir fırsat. Ancak masanın kurulamaması, savaşın sürmesi ise büyük risk. Özellikle de ekonomik açıdan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 233 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar