İlaç yokluğu, zam beklentisi ve yıl sonu zam kâbusu

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat’ın bugünkü (22.04.2022)''İlaç yokluğu, zam beklentisi ve yıl sonu zam kâbusu’’ başlıklı yazısı.

Bu aralar siz de duyuyor ya da yaşıyorsunuzdur... Bazı ilaçlar bulunamıyor. Nedenlerini ve çözüm önerilerini Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ile konuştum. Durum iç açıcı değil, acil önlem alınması gerekiyor. Ercanlı’nın açıklamaları şöyle:

SİSTEM ÇÖKTÜ

“Önlem alınmazsa ilaç yokluğu en yüksek seviyeye çıkabilir. Şu an ilaç yokluğunda oran yüzde 11’i, ilaç dışı ürünlerde ise yüzde 14’ü buldu.

Bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontalarını kısmen ya da tamamen durdurdu. Bu durum hastalara yansıyor.

Sorunun en temel nedeni referans fiyat olarak belirlenen sabit Euro kuru ile reel kur arasındaki makasın yıl içinde açılması.

İlaç firmaları yapılan zammı yeterli bulmuyor. Nedenleri; hammadde, kutu ve nakliyedeki artış.

Yerli ilaç üretimi de mevcut durumda çözüm değil. Yerli ilaç sektörü hammadde başta olmak üzere birçok alanda ithalatçı. Yani Türk firmalar bir anlamda genelde ilaç üretmiyor, montaj yapıyor.

Yeni nesil ilaçlar ‘fiyat politikası’ nedeniyle Türkiye’ye girmiyor. Ülkemize girmeyen yeni nesil ilaçların oranı yüzde 80.

Firmaların zam beklentisi sadece yaraya pansuman olur. Ancak bu yıl fiyat güncelleme en azından sene içine yayılmalıdır. Çünkü 2023’e kadar Merkez Bankası’nın kur tahminlerinden yola çıkarak, yıl sonunda yapılması gereken zam yüzde 57’yi bulacak.

Sistem çöktü. Eczanelerde veresiye defterleri açıldı.

ÇÖZÜM NE OLMALI

Mevcut ilaç fiyat kararnamesi yeniden yazılmalı. Kura dayalı sistemden vazgeçilerek, her ilacın içeriğine göre ayrı ayrı zamlanması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 63 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 563 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 326 Okunma Fidan, Güler ve Kalın birlikte Bağdat’ta… Irak zirvesinin şifreleri 15 Mart 2024 | 464 Okunma Bir güne sığmayan ve sığdırılmaması gereken kadınlar! 08 Mart 2024 | 79 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar