Erdoğan, Putin, Zelenski... Telefon diplomasisi koridor ve önemi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (04.11.2022)''Erdoğan, Putin, Zelenski... Telefon diplomasisi koridor ve önemi'' başlıklı yazısı.

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sürdürdüğü temasların ardından tahıl koridoru yeniden açıldı.

Bir anlamda taraflar ikna edildi, orta yolda buluşturuldu. Taraflar kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 22 Temmuz’da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi belgesinin içeriğinin, bu içeriğin hayata geçirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Belge sadece Ukrayna’nın değil, Rusya’nın da tahılını satabilmesini öngörüyor.

TÜRKİYE, GAZ MERKEZİ GİBİ TAHIL MERKEZİ OLUR MU

Rakamsal gerçekler dünyanın ama özellikle de Afrika kıtasının tahıl koridoruna ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Diğer yandan tüm bu ihtiyaca rağmen olası bir aksilik ya da Rusya ambargosunun sürmesi, yeni bir formülü gündeme getirebilir: Tıpkı gaz meselesinde olduğu gibi Türkiye’nin tahılda da dağıtıcı merkez olması. Şimdi rakamlarla son duruma bakalım:

- Ukrayna’nın yaklaşık 10 milyon tona yakın tahılı 426 gemiyle yerlerine ulaştı.

- Savaş, tahıl üretiminde Rusya’yı hiç etkilemedi. Rusya’nın elinde yaklaşık 100 milyon ton tahıl bulunuyor. Bunun en az yüzde 40’ını satmak istiyor.

- Savaş, Ukrayna’nın üretiminde ise yaklaşık yüzde 40 oranında bir azalmaya neden oldu.

- Koridordan şu ana kadar geçen ürünün yüzde 40’ını Ukrayna’nın mısırı oluşturdu. Mısır aynı zamanda dünya açısından tavuk, süt, et demek. Çünkü tavuk yeminin yüzde 60’ını mısır oluşturuyor.

- Ancak Ukrayna buğdayının sadece yüzde 7’si Afrika ülkelerine ulaştı.

- Rusya kısaca “Benim elimde de tahıl bulunuyor, dünyanın ihtiyacı var. Anlaşmaya uyun, alın” diyor.

- En çok Afrika’nın, aynı zamanda Avrupa’nın tahıla ihtiyacı var.

- Rus tahılı da koridora dahil edilirse, dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında gerileme olacaktır.

- Bu gerileme uzun vadede başta ekmek ve makarna olmak üzere tüm besin fiyatlarına da yansıyacaktır.

- Rus tahılı bu yolla oyuna dahil edilemezse, Türkiye’nin tahıl merkezi olması formülü yabana atılmasın.

TÜRKİYE’DE BUĞDAY İÇİN ÖZEL ÖNLEM

Bu sorunun yanıtını konunun ilgilileri ile yaptığım görüşmelerde aradım. Aldığım cevapları sizlerle madde madde paylaşayım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 235 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 655 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 407 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 571 Okunma ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar