Ekonomi yönetimi nihayet tebessüm etmeye başladı

Hürriyet yazarı Hande Fırat bu hafta 'Ekonomi yönetimi nihayet tebessüm etmeye başladı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Dünkü manşetimizde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gazetemizi ziyaretini ve açıklamalarını okudunuz.

Bu ziyarette neler söylediğini elbette yeniden size anlatmayacağım ama bazı gözlemlerimle, görmediğiniz bölümleri size aktarmak istiyorum. İlk olarak söyleyeceğim şu ki, gelen verilerle birlikte ekonomi yönetimi en azından tebessüm etmeye başlamış durumda. Ziyaretin bende bıraktığı en güçlü izlenimlerden biri Bakan Şimşek’in vücut dilinde kendini göstermeye başlayan sonuçların alınmasının verdiği rahatlık. Bu köşede ekonomi yönetiminin hedeflerini, attığı adımları, zorluklarını ya da başarmaya olan inançlarını, bunun yanı sıra yapabileceklerine olan inancımı daha önce aktarmıştım. Dünkü ziyaretin ardından bazı verilere çok kısa şekilde bakalım.

RİSK PRİMİNDEKİ DÜŞÜŞ

* Mehmet Şimşek’in “Program işliyor” derken işaret ettiği kamu ve özel sektör için son derece kritik CDS (Kredi risk primi) verisi dün itibari ile Mart 2021’den beri ilk kez 300.49 ile en düşük seviyesine geldi. Daha sonra  299.9 baz puana kadar indi.

* Cari dengede fazla verilmeye devam ediliyor, açık yıllıkta mayıs ayında 9.6 milyar dolar azaldı.

* Ekimde işsizlik son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5’e indi.

* Uluslararası rezervler Merkez Bankası’nın büyük gayreti ile 141.4 milyar dolar ile tarihi zirvesine ulaştı.

* Kira fiyatları üç yıl sonra ilk kez düşüş gösterdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizammedin Aşa’ya göre kiralarda son aylarda yüzde 10-15’lik bir düşüş yaşandı.

* Merkez Bankası’nın ortaya koyduğu güçlü politikalar ile KKM stokunda azalma ciddi boyuta ulaştı.

* Ciddi bir programla üstüne gidilen enflasyonda bazı dirençli alanlarda yavaşlama/çözülme başladı.

* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye için görünümü pozitife çevirdi. Ne kadar zorlasalar da verilere bağlı olarak not artışını da kaçınılmaz olarak yapacaklar. Bu gece Moodys bakalım ne açıklayacak.

Ne zaman sohbet etsek Bakan Şimşek, “Programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, sonuçlarını alacağız” diyordu. Söylediği gibi gelecek yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda düşüşlerin başlayacağını, ithalat ve cari dengede olumlu gelişmelerin olacağını düşünüyorum. Şimşek dünkü söyleşide de bunun altını bir kez daha çizdi. “Attığımız adımlar sonuç vermeye başladı. Kararlılıkla programı uygulayacağız. Zamana ihtiyacımız var. Kestirme, kolaycı bir çözüm yok” dedi. Şimşek başta olmak üzere ekonomi yönetiminin söylemleri ilk günden bu yana çok ciddi bir tutarlılık gösteriyor. Veri odaklı hareket edileceğini, sonuçların zaman içinde ama mutlaka görüleceğini sürekli söyledi. Geçen 6 aya bakınca sözlerinin ne kadar doğru olduğunu, programın bekledikleri gibi sonuç vermeye başladığını anlıyoruz. Sonuçta dünyanın neresinde olursa olsun uygulanan programların ilk sonuçlarının altı aydan itibaren ve asıl çıktıların ise birinci yıldan itibaren kendini göstereceğini herkes söyler. Doğru adımlar atıldığı sürece sabır ve zamanla Türkiye’nin düzlüğe çıkmaması için bir neden yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyad’daki Gazze toplantısının perde arkası 30 Nisan 2024 | 409 Okunma Sanata sığınmak ve Devriamber 26 Nisan 2024 | 120 Okunma Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 75 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 242 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 656 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar