Batı ne yapacak?

Kritik bir haftaya girildi. Haftanın aktörleri Batı ve Türkiye. Bir yanda Avrupa Birliği, diğer yanda ise ABD. Temel sorun her ikisinin de Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ve her ikisiyle de ilişkilerin nasıl bir noktaya geleceğinde.

Kritik bir haftaya girildi. Haftanın aktörleri Batı ve Türkiye. Bir yanda Avrupa Birliği, diğer yanda ise ABD. Temel sorun her ikisinin de Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ve her ikisiyle de ilişkilerin nasıl bir noktaya geleceğinde. Hem ABD’de hem de AB’de Türkiye’nin yürüttüğü politikalara öfkeli ve bu nedenle Türkiye’nin cezalandırılması gerektiğini düşünen kalabalık siyasi aktörler bulunduğuna şüphe yok.

AB’nin kararı için 11-12 Aralık zirvesi bekleniyor. Dönem başkanı olarak kilit rol üstlenen Almanya’dan son dönemde gelen mesajların olumlu olduğunu söylemek de mümkün değil. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın AB’nin Türkiye’ye yaptırım kararı alacağını ve bunların sadece kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli de olacağını söylediği açıklaması tabloyu daha da kötümser hale getirdi.

Hem AB hem de ABD açısından bakacak olursak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin, Libya ve Kafkaslar politikasının, S-400 alımının ve Rusya ile olan ilişkilerinin rahatsız edici başlıklar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye kendi çıkarları yerine sadece Batı’nın çıkarlarını öncelese, saydığım başlıklarda gerekli adımları atmasa sorun yaşanmayacaktı. Türkiye milli çıkarları doğrultusunda politikalarını oluşturdu ve ne yazık ki tam da bu yüzden ayağına basılan Batı içinde bir grup tehdit ve yaptırımlarla Türkiye’ye ‘dur’ demeye hazırlanıyor. Yine de aklıselim ve AB’nin Türkiye’yle ilgili başta mülteciler olmak üzere çıkarları baskın gelir mi, bu hafta içinde göreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 72 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 238 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 656 Okunma Seçime giderken... 29 Mart 2024 | 408 Okunma O saldırganlar Moskova’dan Türkiye’ye gelmişler 26 Mart 2024 | 573 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar