Avrupa’da sağın yükselişine Ankara nasıl bakıyor 

Avrupa toz duman.

27 Avrupa ülkesinde yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, merkez partilerin oy kaybettiğini, mülteci karşıtı politika izleyen aşırı sağ ve radikal partilerin yükselişini ortaya koydu. AB endişeli. Peki Ankara’da bu sonuçlar nasıl okunuyor? Son seçimler 2019 yılındaydı, o günden bugüne nelerin değiştiğini ve aşırı sağdaki yükselişin nedenlerini Ankara’ya göre sıralayalım:

EN BÜYÜK SORUN MÜLTECİ AKINI

-Ankara’ya göre önce Suriyeliler, ardından Ukrayna savaşı Avrupa’daki mülteci sayısını artırdı.

-Avrupalı seçmen, kaynakların önemli bir bölümünün mültecilere gitmesinden şikâyetçi.

-Pandemi, savaşlar ve mülteciler Avrupa ekonomisini sarstı.

-Son dönemde enflasyon, işsizlik, tarımdaki sıkıntılar, yüksek fiyatlara tepki hatta protestolar var.

-Aşırı sağ partiler seçmeni tam da bu başlıklardan yakalıyor. Özellikle “Ben kendimi düzeltememişken, kaynaklarım neden başkalarına gidiyor?” söylemi öne çıkıyor.

TÜRKİYE’YE ETKİLERİ NE OLUR

Avrupa’da aşırı sağın iki lideri adeta öncü güç rolüne bürünmüş durumda. Biri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, diğeri Ulusal Birlik Partisi Lideri Fransız Marine Le Pen... Her ikisi de AB’nin tüm yükü çektiğinden şikâyetçi. Peki Avrupa’da aşırı sağın yükselmesi Türkiye’yi nasıl etkiler?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
15 Temmuz’un yıldönümünde FETÖ’deki büyük kavga 16 Temmuz 2024 | 5.139 Okunma NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin kazanımları 12 Temmuz 2024 | 1.426 Okunma Akkuyu’nun nükleer kalbini ilk ve son kez Hürriyet görüntüledi... 100 yıl kapalı kalacak 09 Temmuz 2024 | 3.119 Okunma Almanya’ya Ankara’dan yeni bilgi 25 Haziran 2024 | 620 Okunma Ankara’nın kırmızı çizgisi 21 Haziran 2024 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar