6’lı Masa’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde olmayanlar ve sorularım

Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (31.01.2022)'' 6’lı Masa’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde olmayanlar ve sorularım'' başlıklı yazısı.

6’lı Masa yani artık resmi olarak kendi deyimleriyle Millet İttifakı, iktidar olmaları durumunda; 9 ana başlık ve 244 sayfada hemen hemen A’dan Z’ye yol haritalarını kamuoyu ile paylaştılar. Ayrıntılarını Hürriyet muhabiri Turan Yılmaz’ın haberinde bulacaksınız. İçinde önemli bulduğum, iddialı hedefler var. Ancak bir de “kesin yer alır ya da almalı” dediğim ama yer verilmemiş olanlarla, sanırım henüz uzlaşılamadığı için yanıtsız kalan bölümler de var. Ben sizlerle bunları paylaşacağım:

- 7 yıl süreyle bir dönem seçilip partisiyle ilişiği kesilecek ve sonra da aktif siyasete dönmeyecek olan cumhurbaşkanını kim seçecek? TBMM mi yoksa halk mı? Bu sorunun yanıtı yok. Oysa bu sorunun yanıtı bazı tartışmaları beraberinde getirebilir.

- Terör örgütleri ile mücadele konusundaki bölümleri yetersiz, biraz da muallak buldum. Neden derseniz:

1- “FETÖ dahil olmak üzere tüm terör örgütleri ile kararlılıkla mücadele edeceğiz” ifadesi var. Ancak metnin hiçbir yerinde PKK/PYD/YGP terör örgütü ifadesi geçmiyor. Bunu seçimlerdeki HDP seçmeninin oyunu alma hassasiyetine bağlamak mümkün.

2-  ABD ile müttefiklik ilişkisi vurgusu dikkat çekerken; ABD’nin müttefikliğinden devlet olarak Türkiye’nin beklentisi de yer almamış. Yani PKK/PYD terör örgütüne verdiği desteğe atıf bulunmuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD-Türkiye ilişkileri ve sorunlu alanlar 19 Mart 2024 | 213 Okunma Fidan, Güler ve Kalın birlikte Bağdat’ta… Irak zirvesinin şifreleri 15 Mart 2024 | 462 Okunma Bir güne sığmayan ve sığdırılmaması gereken kadınlar! 08 Mart 2024 | 79 Okunma Emine Erdoğan’dan Batı’ya zor sorular 05 Mart 2024 | 287 Okunma 24 saatin en acı ve büyük utanç rekoru 01 Mart 2024 | 454 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar