12 kahramanın şehit düştüğü saldırının ayrıntıları ve ardındaki şifreler

Hürriyet yazarı Hande Fırat bu hafta '12 kahramanın şehit düştüğü saldırının ayrıntıları ve ardındaki şifreler' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Türkiye’nin dünyadaki rolü, emperyalistlere boyun eğmeyişi, doğru bildiğini her platformda savunması, enerji oyununun içinde olması, Gazze katliamındaki duruşuyla, girişimleri ve İsveç’in NATO üyeliği süreçleri kendi kendime “Suriye ve Irak’ta fırtına öncesi bir sessizlik hâkim” dedirtiyordu.

1. Ne yazık terör örgütünün iki ayrı saldırısı ile 12 kahramanımız şehit oldu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak sınırında çok önemli bir açıklama yaptı, “Operasyonlarımız kim destek verirse versin, eli kanlı teröristler yok oluncaya kadar devam edecek” dedi. Hem kim ya da kimler sorusuna yanıt arayacağız hem de saldırılarla ilgili iddialar karşısında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

2. SALDIRI ÜS BÖLGESİNE DEĞİL, İLERİ EMNİYET BÖLGESİNE

* Türkiye Kuzey Irak’ta uzunca bir süredir mücadele yürütüyor. Ancak bunu Irak toprakları içinde yapıyor ve üs bölgeleri oluşturuyor. 378 km’lik Irak sınırı boyunca Irak topraklarında Türkiye’nin 100’den fazla üs bölgesi var.

* Ancak son iki saldırı iddia edildiği gibi üs bölgelerine yapılmadı. Üs bölgelerinin ilerisinde “ileri emniyet bölgeleri” oluşturuluyor. İleri emniyet bölgelerinin amacı;

* Üs bölgelerini korumak ve teröristlerin onlara yaklaşmasını engellemek,

* Daha büyük saldırıları önlemek,

* Gözetleme yapmak olarak sıralanıyor.

* Sayıları binleri buluyor. Ancak bu alanlarda hep asker bulunmuyor. İhtiyaca, istihbarata göre konuşlanıyorlar.

* İki bölgeye de konuşlanmalarının nedeni tecrübe... Kış daha da bastırmadan terör örgütünün bir saldırı girişimi olasılığından yola çıkarak, hep yapıldığı gibi tedbir almak.

SIZMA GİRİŞİMİ 

* Teröristlerin sızma girişimi ve saldırı iddia edildiği gibi 50-100 kişiden oluşan gruplarla değil, küçük gruplar halinde havanın ağır, yoğun sis ve kar yağışı (tipi) olduğu anda yapıldı.

* Çatışmak değil, ölmek için gelen teröristler saldırıyı çok sayıda el bombasıyla gerçekleştirdiler. Yüzlerle ifade edilen el bombalarını atarak, kaçmayı denediler. Ancak tamamı etkisiz hale getirildi.

HEDEF ÜS BÖLGELERİYDİ

* Dikkat çekilmesi gereken bölüm ise iki saldırı noktası olması. Aralarındaki mesafe kuş uçuşu 100 km. Biri Hakurk, diğeri ise coğrafi olarak İran’a da yakın olan Metina.

* İleri emniyet bölgelerinde bulunan birliklerin mevzileri kahramanca savunması ile birliklerimizin kahramanca mevzilerini savunması sayesinde teröristlerin asıl amacı engellendi. Hedefleri üs bölgeleriydi. Yani kahraman Mehmetçik büyük bir saldırıyı engelledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Riyad’daki Gazze toplantısının perde arkası 30 Nisan 2024 | 413 Okunma Sanata sığınmak ve Devriamber 26 Nisan 2024 | 120 Okunma Atatürk’ten Meclis’e çocuklara, siyasilere dikkat çeken öğütler 23 Nisan 2024 | 75 Okunma Sonradan söylenebilen ‘kontrollü krizin’ yaygın savaşa dönme ihtimali 16 Nisan 2024 | 242 Okunma Erdoğan’ın yeni yol haritası arası 05 Nisan 2024 | 656 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar