Yumurta yemeyi ihmal etmeyin

Hormonlar, tüm vücut fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Tiroit fonksiyonlarınızın doğru çalışması için yağsız süt, peynir, yoğurt ve yumurta yemelisiniz Tiroit bezi, boynun ön bölümünde...

Hormonlar, tüm vücut fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Tiroit fonksiyonlarınızın doğru çalışması için yağsız süt, peynir, yoğurt ve yumurta yemelisiniz

Tiroit bezi, boynun ön bölümünde gırtlağın altında bulunan ve şekil itibariyle kelebeğe benzetebileceğimiz bir bezdir (endokrin bezi). Temel görevi, hormon salgılamaktır. Bedenimizde meydana gelenlerin komutlarla idare edildiğini, komutlarınsa hormonlara bağlı olduğunu düşünecek olursak bu küçük organın tüm beden için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.
Tiroit bezi; tiroksin (T4) ve tiriiyodotironin (T3) olmak üzere iki tip hormon salgılar. T3 ve T4, vücudun metabolizma hızını düzenleyen iki hormondur. Tiroit bezini harekete geçirense, beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonudur.
Kandaki tiroit hormonları azalınca, hipofizin TSH salgısı artar ve bu hormon tiroit bezinden, tiroit hormon salgısını artırır.
Tiroit hormonları metabolizmamızı ve organ işlevlerimizi düzenler.
Kalp atışları, kolesterol seviyesi, vücut ağırlığı, enerji, kas kasılmaları ve rahatlamaları, cilt ve saç dokusu, bağırsak fonksiyonları, doğurganlık, hafıza, ruh hali ve diğer vücut fonksiyonlarını doğrudan etkiler.

GUATR İKİYE AYRILIR
Tiroit bezi hastalıkları arasında, guatr (tiroit bezinin büyümesi), nodul (tiroit bezinde oluşan anormal dokular), tiroidit (tiroit bezi iltihaplanması), hipertiroidi (tiroit hormonunun normalin üstünde salgılanması), hipotiroidi (tiroit hormonun gerekenden az salgılanması) ve son olarak tiroit bezi hücrelerinde oluşan tiroit kanseri sayılabilir.
Guatr hastalığı denildiğinde yavaş ve hızlı olarak ikiye ayrıldığını biliyorsunuzdur. Hipotiroidi yani yavaş çalışan guatr, tiroit bezi tarafından salgılanan tiroksin adlı hormonun ihtiyaçtan az salgılanması anlamına gelir. Bu durum, metabolizmanın da yavaşlamasına sebep olur. Ellerde kuruma, saç dökülmesi, hareketlerde yavaşlama, ses kısıklığı, kilo alma, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizliği gibi etkilere sahip olabilir. Hipotiroidi en çok, şeker hastalarında, kansızlık problemi yaşayanlarda, 60 yaş üstü kadınlarda ve depresyon eğilimi olanlarda gözlemlenen bir troit bezi hastalığı türüdür.
Tirozin: Tiroit hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için tirozine ihtiyaç vardır. Bunun için; avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketmeniz gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar