Uçak yolculuğuna ne kadar hazırsınız?

Uçak seyahati, günümüzün en sık tercih edilen ulaşım yollarından biridir. Mesafeleri kısaltmasının yanı sıra diğer ulaşım araçlarına kıyasla daha konforlu bir deneyim yaşamanızı...

Uçak seyahati, günümüzün en sık tercih edilen ulaşım yollarından biridir. Mesafeleri kısaltmasının yanı sıra diğer ulaşım araçlarına kıyasla daha konforlu bir deneyim yaşamanızı sağlar. Uçağı diğer ulaşım alternatiflerinden ayıran bir başka özellik ise vücut üzerindeki etkileridir. Uçak içindeki basınç ve nem oranı yeryüzündekinden daha farklıdır. Dolayısıyla sağlıklı bir uçuş deneyimi için, bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

UÇAĞA BİNMEDEN ÖNCE:
Herhangi bir seyahate çıkmadan önce ilk yaptığımız şey gideceğimiz yerin hava durumuna bakmak ve bavulu ona göre hazırlamak oluyor. Vücudumuzun da böyle bir hazırlık gerektirdiğini biliyor musunuz?

İKLİME UYGUN HAZIRLANIN
Hava değişikliği, bağışıklık sisteminizi zayıf düşürebilir. Bir seyahate koyulmadan önce yanınıza mutlaka gideceğiniz yere uygun kıyafetler almalısınız. Eğer yurt dışına çıkıyorsanız tedbirlerinizi biraz daha genişleterek, konaklayacağınız yere en yakın sağlık birimlerine bakmanızda fayda var.

İLAÇLARI NIZI AKSATMAYIN
Kronik bir hastalığa sahipseniz ya da düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı el bagajınıza alın. Uçuş öncesi doktorunuza görünmeniz, sağlıklı bir seyahat gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

BOL SU TÜKETİN
Uçak yolcularını etkileyen en yaygın sağlık problemlerinden biri de, kabin havasındaki nem eksikliğinden kaynaklanan ve yetersiz su tüketimi esnasında görülen dehidrasyondur. Hava yolculuğunun neden olduğu dehidrasyon özellikle uçak kabinlerindeki düşük nem seviyelerinden kaynaklanır. Uçuş öncesinden uçuş sonrasına kadar su tüketimini ihmal etmemeniz gerekir. Kafein ve alkollü içecekler suyun yerini tutmadığından, bu içecekler yerine maden suyu ya da ev yapımı limonata tercih edebilirsiniz.

BESLENMENİZE DİKKAT
Uçak yolculuklarında kabin basıncından dolayı bağışıklık sistemi zayıflar; dolayısıyla da çevrenizdeki yolculardan hastalık kapma riskiniz artar. Beslenmenizle ilgili birkaç küçük ipucu, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine, uçuş keyfinizin artmasına ve daha rahat bir yolculuk geçirmenize neden olur.
Uçuş öncesi güzel bir kahvaltı yapın.
Yeşil yapraklı sebzelerden zengin beslenin.
Nohut, fasulye gibi şişkinlik yapabilecek baklagiller tüketmeyin.
Fast-food'dan kaçının.
Çok acı veya baharatlı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin.

UÇUŞ SIRASINDA:

AKTİF KALIN
Uçuş sırasında hareketsizlik kan dolaşımını yavaşlatır. Oturduğunuzda, yer çekimi bacaklarınızda ve ayaklarınızda sıvı birikmesine neden olur. Bu genellikle bir problem değildir. Çünkü bacaklardaki kaslar, ayağa kalktığınızda ve dolaşırken vücudunuzdaki aşırı sıvıyı pompalar. Ancak saatlerce uçak koltuğunda oturmak ayak ve bacaklarda sıvı biriktirir. Bu durum da şişmeye neden olur. Uçuş sırasında uçağın arkasına doğru yürüyün, durun ve birkaç kez yere çömelip ayağa kalkın. Koltuğunuzda otururken dizlerinizi kendinize doğru çekin ve bırakın. Eğer seyahatiniz uzun süreli ise daha sık hareket etmeye çalışın.

JET-LAG'E HAZIRLIKLI OLUN
Jet-lag, birden fazla zaman diliminde seyahat nedeniyle kişinin uykusunu bozan ve biyolojik saatinizde dengesizliğe neden olan fizyolojik bir durumdur. Farklı bir saat dilimine uçtuğunuzda, vücudunuzun biyolojik saati zorlanır. Bu durum, gündüzleri yorgun hissetmenize ya da uyku sorunu yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca uyandığınızda baş ağrısı hissedebilirsiniz. Bunu önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, normal uyku zamanlarınızı olabildiğince sıkı tutmaktır. Jet-lag'in olumsuz etkilerinden kurtulmak için gideceğiniz ülkenin saatine göre uçuş öncesinde uyku düzeninizi ayarlayabilirsiniz. Jet-lag'ın belirtileri; gündüz yorgunluğu, uykusuzluk, odaklanma zorluğu, işlev bozukluğu, stres, baş ağrısı, hazımsızlık veya düzensiz bağırsak hareketleri gibi mide sorunları şeklindedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar