Skolyoz 100 çocuktan 3’ünde görülüyor

Çoğunlukla ergenlik çağında ortaya çıkan ve son zamanlarda yaygınlaşan skolyoz hastalığı yani omurga eğriliği, günümüzde her 100 çocuktan üçünde görülmekte, kız...

Çoğunlukla ergenlik çağında ortaya çıkan ve son zamanlarda yaygınlaşan skolyoz hastalığı yani omurga eğriliği, günümüzde her 100 çocuktan üçünde görülmekte, kız çocuklarını daha fazla etkilemektedir.
Çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan skolyoz; normalde omurga, pelvis ve boynun arasında önden arkaya doğru sıralanmaktadır. Skolyoz hastalarında ise bu durum omurgada yanlara eğri bir şekilde sıralanır. Skolyoz hastalarının belinde S ve C şeklinde bir eğri olur. SKOLYOZU NASIL ANLARIZ?
Hızlı kemik büyümesiyle ilerleyen skolyoz, ergenlikten sonra kemik büyümesi sona erdiğinde genellikle kötüleşmeye gitmez. Düz bir omurgaya sahip olan çocuklar ve ergenlerde nedeni bilinmeden ortaya çıkar. İdiyopatik skolyoz da, nedeni bilinmeden ortaya çıkılan skolyoza verilen isimdir.
Skolyozun ortaya çıkma nedeni bilinen türleri:
Konjenital skolyoz: Anne karnındaki bebeğin omurgasının tam anlamıyla şekillenemediği veya uygunsuz olarak şekillendiği durumlarda görülür.
Nöromüsküler skolyoz: Erişkinlik dönemindeki insanların omurga kemiklerinin kırıldığı veya bozulduğu durumlarda meydana gelir.
Kırıklarla osteoporoz: Osteoporozu olan kişilerin kemikleri kırılmaya eğilimlidir. Omurga kemiği de, eğilimli olan bölgelerin başında gelir.
Omurganın yamuk konumu yüzünden omurgayla bağlantısı olan kasların da gelişi etkilenir. Bu yüzden kaburgalarda da bükülme ve kamburluk gibi durumlar ortaya çıkar.
Normal bir omurga, bakıldığı zaman düz bir konumdadır. Skolyoz hastalığı olan birinin omurgasında ise gözle görülen bir yamukluk vardır; omurga bir tarafa doğru fazla eğridir, S şeklindedir. Karşıdan iki omuza bakıldığında gözle görülür bir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar