Şıfa kaynağı Hünnap

Hünnap meyvesinin adını daha önce hiç duymamış, hatta tadının bile nasıl bir şey olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Eski çağlardan beri Çin'de alternatif tıp yöntemi olarak kullanılan hünnap meyvesi...

Hünnap meyvesinin adını daha önce hiç duymamış, hatta tadının bile nasıl bir şey olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Eski çağlardan beri Çin'de alternatif tıp yöntemi olarak kullanılan hünnap meyvesi, son zamanlarda ülkemizde de popüler olmaya başladı. Sonbaharda, semt pazarlarında ve marketlerde karşımıza çıkan bu meyve, Çin'de ölümsüzlük meyvesi olarak anılıyor. Peki gerçekten sağlığa bu kadar faydalı mı? Öncelikle hünnabın içerisinde A ve C vitaminlerinden bolca bulunduğunu bilmenizde fayda var. Ayrıca hünnap; kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum yönünden de oldukça zengin bir meyve. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendiren hünnap, birçok hastalığa da iyi geliyor. Özellikle sakinleştiricidir ve uykuya yardımcıdır.

YATMADAN ÖNCE HÜNNAP ÇAYI İÇIN
Meyvenin içerisinde yer alan jujuboside A maddesi, beyindeki hipokampusu etkileyerek uykusuzluk ve anksiyetinin hafifletilmesine yardımcı olur. Hünnap meyvesi aynı zamanda flavonoidler, saponinler ve polisakkaritler olarak bilinen bileşikleri de içerir. Çalışmalar, hünnapta yer alan yüksek saponin içeriğinin, tüm sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Dinlendirici etkisi sayesinde yatmadan önce bir fincan hünnap çayı içerek rahat bir gece uykusu çekebilirsiniz.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN...
HÜNNAP meyvesinin bilinen en önemli özelliği vücudu kansere karşı korumasıdır. İçerisinde bulunan antioksidan ve C vitamini sayesinde kanser hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalarda hünnabın birçok kanser türünde iyileştirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Hünnap, sindirim sağlığı için de oldukça faydalı bir meyvedir. Hünnap, kabızlıkta bağırsak geçiş süresini azaltarak, dışkı nemini artırır. Böylece bu problemi engellemiş olur.

KAN BASINCINI DENGELER
HÜNNAP'IN bir diğer sağlığa olan faydası da kan basıncı üzerindeki olumlu etkisidir. Potasyum kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutar, hünnap aynı zamanda potasyum içerdiğinden yüksek olduğu için kan basıncını dengeler. Hünnap, içerisinde bol miktarda fosfor içerdiği için kemik sağlığında oldukça etkilidir. Aynı zamanda yine içerisinde bulunan kalsiyum kemik gücünü artırarak kemikleri güçlendirir.

HASTALIKLARLA SAVAŞIR
Bağışıklığı artırmak için olmazsa olmaz bir vitamin olan C vitaminini vücudumuz kendi başına üretemez. Bu sebeple, beslenmenizde yeterli miktarda C vitamini aldığımızdan emin olun. İşte bu noktada yüksek oranda C vitamini içeren hünnap tüketerek bağışıklığınızı arttırabilirsiniz.

STRESİ AZALTIR
HÜNNAPTA bulunan jujuboside A maddesinin, zihin ve beden üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinir. Bu yüzden Çin'de alternatif tıpta doğal bir antidepresan olarak kullanılıyordu. Yapılan araştırmalarda, hünnap meyvesinin tohumlarının hayvan deneklerinde anksiyeteyi azaltmada özellikle rol oynadığı görülmüştür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar