Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

İki dini bayramımızdan biri olan Kurban Bayramı, dostluk, kardeşlik ve paylaşım duygularını bir araya getirmekte ve toplumsal kaynaşmaya katkı sağlamaktadır. Aynı duyguları paylaşan pek çok insanın...

İki dini bayramımızdan biri olan Kurban Bayramı, dostluk, kardeşlik ve paylaşım duygularını bir araya getirmekte ve toplumsal kaynaşmaya katkı sağlamaktadır.
Aynı duyguları paylaşan pek çok insanın aynı sofra etrafında buluşması, şüphesiz ki bayramın en güzel yanlarıdır. Peki Kurban Bayramı'nda et tüketimi nasıl olmalı?
Kurban Bayramı'nda, normal günlere oranla şeker tüketiminin artmasının yanı sıra et tüketimi de artar. Özellikle obezite, diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve mide rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Sindirimi en zor olan besinlerin başında kırmızı et yer alır. Özellikle yeni kesilen kurban etlerinin sindirimi oldukça zordur.
Bu sebepten dolayı et kesimden hemen sonra tüketilmemeli, en az birkaç gün buzdolabında bekletilmelidir.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksektir. Kalp hastalığının sebebinin, doymuş yağlar ve kırmızı et olduğunu korkutucu manşetlerde okuyorsunuzdur.

TOKSİK ETKİSİ VAR
Son yıllarda yüzde 100 doğru olmaksızın günah keçisi ilan edilen kırmızı et hakkında güncel tıbbi bilgileri, literatürde adeta bilimsel bir kazı yaparak sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sebze, meyve ve baklagiller gibi besin değeri yüksek gıdalar içeren bir beslenme düzenine aniden geçtiğinizde, anlamsız bir yorgunluk hissettiğiniz oluyor mu? Saydığım besin değeri yüksek gıdaların toksik etkisi yoktur, yani kırmızı et gibi değildirler.
Biraz abartılı bir tabir olsa da, hayvansal gıda yediğinizde kendinizi adeta zehirliyorsunuz (iyi huylu zehir diyelim) ve diğer zehirler gibi (sigara, alkol) bu da size kendinizi iyi hissettiriyor. Hayvansal gıdalar sindirilirken toksik metabolik maddeler açığa çıkar ve damarlarınızda gezmeye başlar.
Ne zaman ki hayvansal gıdaları aniden azaltırsınız, o zaman adeta diğer bağımlılıklarda olduğu gibi çekilme bulguları gün yüzüne çıkar. Besin değeri yüksek gıdalara ani geçişin oluşturduğu yorgunluk-bitkinlik hissi bundan kaynaklanır. Kırmızı et tüketimi, kalp damar hastalıkları gibi diyabet ve tansiyonu da tetikler. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda kırmızı et ve şeker tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar