Kış aylarını eğlenceli hale getirmek elinizde!

Güneşin yüzünüze vurup kendinizi dışarılara attığınız, bahçelerden taze nane kopartıp kuş cıvıltısıyla uyandığınız günler maalesef geride kaldı. Vakit kalın kazak...

Güneşin yüzünüze vurup kendinizi dışarılara attığınız, bahçelerden taze nane kopartıp kuş cıvıltısıyla uyandığınız günler maalesef geride kaldı. Vakit kalın kazak, kar botu ve tabiri caizse lahana gibi kat kat giyinme vakti.
Kış kapıda! Bu da demek oluyor ki; yorgan, kahve ve kitap konseptli fotoğraf çekimleri başlayabilir. Tabii çekimden sonra gerçekten kitap okumayı unutmayın. Kış ayları çoğunuzun dışarıdaki soğuk havadan çekinip pek fazla evden çıkmadığı zamanlardır. Bu nedenle birçok insan kendini sıkışmış ya da rutine girmiş gibi hissettiğinden bahseder. Her sene 'Bu kışı iyi değerlendireceğim' dediğinizden emin gibiyim. Bu sefer gülümsemek için baharı beklemenize gerek yok. Yeni yazımda sizlerle kış aylarını eğlenceli hale getirmenin yollarını, en önemlisi kitap okumanın sağlığa yararlarını ve yapabileceğiniz diğer ev aktivitelerini paylaşacağım. Aşağıdaki küçük ipuçları, bu kışı sizler için daha eğitici ve eğlenceli bir hale getirecek.

HER DERDE DEVA
Kitap okuyor musunuz? Eğer cevabınız 'Evet'se daha iyi bir insan olma yolunda adımlarınızı hızla atıyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar, kitap okumanın iyi insan olmanıza yardımcı olduğunu saptamıştır. Şimdi size en yakın kitapevine gidin ve bir kitap satın alın. Size ilham verecek birini okuyun. Bu kış romantik komedi filminizi büyüleyici bir biyografiyle değiştirin. Sadece mutlu bir şey izlemeye kıyasla, başkalarının deneyimi hakkında okumak, insanlara daha fazla memnuniyet, daha az stres ve başkalarına yardım etme konusunda daha istekli olma yetisi kazandırır.

SAĞLIK KİTAPLARI DA OKUNABİLİR
Yapılan bir araştırmada, 800'den fazla kişiye 12 sayfalık alıntıdan oluşan edebi kurgu ve popüler kurgu türlerinde romanlar okutuldu. Bir kişinin ne sıklıkta ya da ne miktarda okuduğuna bakılmaksızın, edebi kurgu okuyanlar, diğer kişilerin duygularını başka bir tür okuyanlara kıyasla daha iyi bir şekilde ölçümleyebildi. Aslında sonuçlar şaşırtıcı çünkü bazı insanlar edebi romanların çok da yararlı olmadığını savunur. Zihin teorisi; inanç, niyet, istek, bilgi gibi zihinsel durumları kendisiyle ve başkalarıyla ilişkilendirip başkalarının farklı inanç, istek ve niyetlere sahip olabileceğini anlama becerisidir. Bu durumda zihin teorisini geliştirmek isteyenlerin edebi romanlara yönelmesi doğru olacaktır. Eğer ilginizi sağlık kitapları çekiyorsa, bu ay raflarda yerini alan yeni kitabım 'Hayatın Ritmi'ni de tercih edebilirsiniz. Konusunu sizlere kısaca anlatmam gerekirse; ülkemizde halen yaklaşık her iki kişiden biri kalp hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Bu kitap okurlarına kalp dostu bir günlük hayatın gereklerini, sağlıklı bir ömür sürmek için bilinmesi gereken anahtar sözcükleri fısıldıyor. Böylece kalbinizi daha yakından tanıyacak ve hayatınızın rutinlerine farklı bir perspektiften bakmaya başlayacaksınız.

DUYULARINIZI HAREKETE GEÇİRİR
Tabii okumanın yararları bunlarla sınırlı değil. Bir kitap okurken kitabın kahramanlarıyla birlikte sokakta yürüdüğünüzü hisseder, bir anda burnunuza o sokağın kokusu gelmiş gibi olabilirsiniz. Okuma işlemi, tecrübeyi yaşıyormuşuz gibi beyindeki nörolojik bölgeleri uyarır. İspanya'daki araştırmacılar, 'tarçın' kelimesini okumanın, kokudan sorumlu koku alma beyin bölgelerini harekete geçirdiğini keşfetti. Benzer şekilde, Fransız araştırmacılar eylemlerle ilgili bir şey okumanın (Örneğin; Murat koşarak merdivenden indi) beynin hareket kısmı olan motor kortekste bir uyarılmaya sebep olduğunu buldular.

OKUYANLAR MUTLU!
Yapılan eski araştırmalar, yaşam deneyimlerinin sizi maddi şeylerden daha mutlu ettiğini göstermişti. Son zamanlarda yapılan daha kapsamlı bir araştırmada; kitaplar gibi yaşam deneyimlerini geliştirmek için tasarlanan deneyimsel ürünlerin, toplam mutluluğu güçlendirdiği saptanmış. Bu listeye kitapların dışında spor malzemeleri, video oyunları ve müzik aletleri de giriyor. Araştırmalar, okumaya ve öğrenmeye devam eden yetişkinlerin hayatlarından çok daha memnun olduklarını ortaya koydu.



KİTAP OKUMAK HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Kitap okuma alışkanlığı, hafızanızı kaybetmenize engel olabilir. Araştırmacılar, yaşamınız boyunca zihinsel aktivasyonlarınızı çalıştıracak aktiviteleri (okumak gibi) uygulamanın, bilişsel düşüş oranını yüzde 32 yavaşlattığını keşfetti. Bir başka çalışmada; okuma, satranç, bulmaca gibi zihinsel aktivasyonu geliştirecek konularla ilgilenenlerde Alzheimer hastalığının gelişme olasılığının 2.5 kat daha düşük olduğu saptanmıştır.

KIŞ AYLARINDA BAŞKA NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Bahar temizliği projenizi erkene alın
Biliyorum siz de bu kış, 'Bahar gelsin de iyi bir temizlik yapayım' diyenlerdensiniz. Tabii bütün kış evde oturmaktan sıkılıp ilk güneşle birlikte kendinizi dışarıya atınca da temizlik bir dahaki bahara kalıyor. Araştırmalara göre, evlerini karışık ya da dağınık olarak niteleyen kadınlar, yaşam ortamlarını huzurlu ya da temiz olarak tanımlayanlarla karşılaştırıldığında; stres, depresyon ve yorgunluk seviyelerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

Yeni yemekler keşfedilmek için sizi bekliyor
Soğuk ve gri hafta sonları, evde ayaklanmak ve lezzetli şeyler yapmak için mükemmel bir zamandır. Uzun zamandır yapmak istediğiniz yeni tatları denemenin tam vakti.

Sabah yürüyüşlerinden vazgeçmeyin
Havaların soğuması sizi negatif etkilemesin; kışlıklarınızı giyin ve dışarıya çıkın. Hem egzersiz, hem de doğa; kanıtlanmış ruh hali düzenleyicilerdendir. Ve biraz şanslıysanız soğuk havalarda çoğumuzun yeterli miktarda bulamadığı D vitaminini depolamak için güneş ışığını yakalayabilirsiniz. Biraz güneş ışığı vücut yorgunluğunuz için birebirdir.

Eğlenceli hafta sonu planları yapın
Bu kış evden çıkıp nihayet o hep gitmek istediğiniz sanat müzesini, tiyatro veya orkestrayı ziyaret edin. Norveç araştırmalarına göre, kültürel etkinliklere katılmak endişe ve depresyon oranlarını düşürür ve yaşam memnuniyetini artırır.

Bahar bahçenizi planlamaya şimdiden başlayın
Çünkü nergislerinizin veya lalelerinizin nerelere dikileceğine karar vermek, sandığınız kadar kolay olmayabilir. Kapınızın önündeki kar yığınına rağmen bitkilerinizin hangi köşeleri renklendireceğine karar verin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar