Kalp sağlığınız için yüzün

Her seferinde kurduğum bir cümle var; nasıl ki işleyen demir ışıldar, aynen hareket eden beden de ışıldar, gençleşir. Hareket etmek işte bu kadar önemli. Hareketli olmak bedenin dinamikliğini sağlar ama hareketli...

Her seferinde kurduğum bir cümle var; nasıl ki işleyen demir ışıldar, aynen hareket eden beden de ışıldar, gençleşir. Hareket etmek işte bu kadar önemli. Hareketli olmak bedenin dinamikliğini sağlar ama hareketli olmak, aslında dengeli hareket etmek değildir. Dengeli hareketten kastımız, egzersiz yapmak. Eğer siz de ışıldamak ve genç kalmak istiyorsanız harekete geçin… Bugün yazımda yer verdiğim konu olan yüzme, tıpkı yürüyüş gibi mükemmel bir egzersizdir. Sonuçta, bir aerobik antrenmanının tüm avantajlarını eklemlere zarar vermeden elde edebilirsiniz, hem de tüm yaş grupları tarafından rahatlıkla yapılabilir.

TÜM KASLAR ÇALIŞIR
Yüzmenin, görünür büyük kas gruplarının tamamını çalıştırdığı bir gerçek. Yüzmenin beden çalıştırmadaki etkisi, aslında vücudun daha az dirence karşı gelerek egzersiz yapmasını sağlamaktır. Kısaca boynunuza kadar suya girdiğinizde vücut kitlenizin sadece yüzde 10'unu taşımak zorunda kalırsınız, geriye kalan kas kitlesini su kaldıracak, dolayısı ile kaslarınızı çalıştırırken daha az yorulacaksınız. Yüzmenin formlarına göre yaktırdığı kalori değişkenlik gösterir; 10 dakikada düz kulaç 60, ters kulaç 80, serbest stil 100, kelebek yüzme 150 kalori yaktırıyor diyebiliriz, bu genel bir kuraldır.

ÖLÜM ORANI AZALIYOR
Yüzmenin sağlık üzerine inanılmaz etkileri vardır. Araştırmalar, egzersiz olarak yüzmeyi tercih edenlerle koşucu veya yürüyen kişiler karşılaştırıldığında, yüzen kişilerin ölüm oranlarının, belirli yaş aralığında yüzde 50 gibi devasa bir oranda azaldığını göstermiştir. Yüzme; anti enflamatuar etki gösterdiği için kalp hastalıklarında azalma sağladığı, bununla kalmayıp kilo kontrolü sağladığı için diyabet riskini azalttığı ve hatta kolesterol seviyelerini iyileştirdiği bilinmektedir.

YÜZMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE ESNEYİN
YÜZME öncesi esneme egzersizleri önemlidir. Yüzme öncesi 3-5 dakikalık egzersiz yapmanız yeterli olacaktır. En başta lounge forward denilen hareket yapılmalı, yani öne doğru adım atarken dizlerinizi her adımda yere değdirip kollarınızı 90 derecelik dirsek açısı yapmalısınız. Sonrasında ayağa T hareketi ve son olarak 90/90 esneme hareketi oldukça faydalıdır. Bedeninizdeki büyük kas kitlesinin aktif olarak çalışacağı yüzme sporunu yapmadan önce bu kasları hazırlamanız gereklidir.

TUZLU SUDA YÜZMEK CİLT SAĞLIĞINIZA İYİ GELİR
DÜZENLI olarak tuzlu suda yüzmek, cildin nem tutmasına yardımcı olur ve yeni hücre büyümesini teşvik eder. Denizde yüzdükten sonra cildinizin ne kadar pürüzsüz ve sağlıklı olduğunu siz de fark edeceksiniz. Aynı zamanda yüzmenin sakinleştirici bir etkisi vardır, çünkü nefes almanızın ve suyun sesi, diğer tüm dikkat dağıtıcı şeyleri bırakmanıza neden olur. Böylece doğal olarak stres ve depresyonu azaltır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar