Kalbinizi egzersizle güçlendirin

Araştırmalar, egzersiz programları ve günlük aktivitelerin kalp hastalarında daha erken iyileşme sağladığını göstermiştir. Hareket etmekten çekinmeyin ve sürekli bir şeylerle...

Araştırmalar, egzersiz programları ve günlük aktivitelerin kalp hastalarında daha erken iyileşme sağladığını göstermiştir. Hareket etmekten çekinmeyin ve sürekli bir şeylerle oyalanın

Sağlıklı bir yaşamın en temel gerekliliklerinden biri egzersizdir. Doğru ve düzenli egzersiz, yaşlanma ile birlikte gelen fiziksel rahatsızlıkları önlemede, bağışıklık sistemini güçlendirmede, psikolojik iyileşme sağlamada ve olası hastalıklara karşı korumada önem taşımaktadır.
Ayrıca kronik hastalıkların tedavisinde düzenli egzersiz yapmanın başarılı sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır.

YÜKSEK TANSİYON NORMALE DÖNER
Düzenli egzersiz kardiyovasküler hastalıklar için belirlenmiş birçok risk faktörü üzerinde olumlu etkilere sahiptir:
Vücut ağırlığında azalma (kilo verme)
Yüksek tansiyon hastalarında, normal seviyelere ulaşma
Kötü (LDL ve toplam) kolesterolde düşüş
İyi (HDL) kolestrol düzeyinde artış
İnsülin duyarlılığında artış Egzersizin birtakım fizyolojik faydaları da vardır; kasların işlevselliğinde ve vücudun oksijen alıp kullanabilme yeteneğinde düzenli egzersiz olumlu etki sağlar. Günlük düzenli aktiviteler vücudun oksijen taşıma ve kullanma becerisini geliştirerek yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Bu, özellikle kardiyovasküler hastalığı olan hastalar için çok önemlidir. Egzersiz programlarından önce ve sonra kas gücünü ve esnekliğini ölçen çalışmalar, özellikle yaşlı gruplarında, sırt ağrısı ve kemik hastalıklarında iyileşme olduğunu göstermektedir.
Bir egzersiz programına yeni katılan ve kalp rahatsızlığı tanısı konmuş hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, kendine güvende artış, daha düşük stres ve daha az kaygı gibi yaşam kalitesinin diğer ölçütlerinde iyileşmelerin meydana geldiği gözlenmiştir. Dolayısıyla egzersiz programları ve günlük aktiviteler kalp hastalarında daha erken iyileşme sağlamaktadır.
Ayrıca araştırmalar, egzersiz programlarına katılan ve düzenli spor yapan kalp hastalarının ölüm oranının yüzde 20-25 oranında azaldığını da ortaya koymuştur. Bu, kalp rahatsızlığı olan hastalar için fiziksel aktiviteyi destekleyen güçlü bir kanıttır.
Egzersizin yararları tartışılmaz olmasına rağmen, kalp rahatsızlığı olan hastalar için tek başına egzersiz programlarının, kalbin pompalama kabiliyetinde veya kalp kasına oksijen tedarik eden koroner damarların çapında düzelme göstermediğini belirtmek gerekir.
Düzensiz beslenme, şeker kullanımı; alkol ve sigara tüketimi, fast food, doymuş yağ kullanımı kalp sağlığını tehlikeye atan diğer risk faktörleridir. Sağlıklı bir kalp için bunlara da dikkat etmek gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar