Gözeneklerinizin neden tıkandığını biliyor musunuz?

Cilt, vücudumuzu kaplayan en büyük organdır ve üzerinde minik açıklıklar bulunur. Bu açıklıklar sayesinde sebase adı verilen bezlerden cildimizin yüzeyine sebum (yağ) gelir. Açıklıklar, derimizin epidermis...

Cilt, vücudumuzu kaplayan en büyük organdır ve üzerinde minik açıklıklar bulunur. Bu açıklıklar sayesinde sebase adı verilen bezlerden cildimizin yüzeyine sebum (yağ) gelir. Açıklıklar, derimizin epidermis yüzeyinin altındaki birkaç katına doğru uzanır. Bu açıklıklar sebumun çok fazla salgılanması, yüzeyin çok sayıda kuru veya ölü hücrelerle kaplanmasından dolayı tıkanabilir. Ancak gözenek tıkanmasının çevresel nedenleri de vardır. Gözenekler her gün kirli havaya maruz kalır ve toz, tüy, partikül gibi pislikler ile de tıkanabilir.
Cilt gözeneklerinin tıkanması için sabit bir yaş aralığı yoktur. Bununla birlikte çoğu erkek ve kadında cilt tıkanmaları en fazla ergenlik döneminde meydana gelmektedir. Ergenlik döneminde, vücudunuzda çeşitli hormonların salgılanması artar ve bu, sebumun daha fazla salgılanmasına neden olur. Hormonal değişiklikler, adet döngüsü ve gebelik sırasında da ortaya çıkabilir. Bu tetikleyiciler de gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir.
Gözenek tıkanmalarını bu etkenlerle sınırlı tutmak mümkün değildir. Bazı kişisel alışkanlıklar tıkanma sebepleri arasında sayılabilmektedir.
İşte o alışkanlıklardan bazıları:

YÜZÜNÜZE SIK SIK DOKUNMAYIN
Bir dakikanızı ayırın ve elinizle parmaklarınızın gün boyunca dokundukları şeyleri düşünün; masalar, lavabo kulpları, kredi kartınız, bilgisayar klavyesi, kumanda, direksiyon, telefon ve pek çok cisim.
Ellerinizi kullandığınız fiziksel aktivitelerden sonra eliniz ile yüzünüze dokunmanız petrol, bakteri, virüs, allerjenler ve diğer yabancı maddelerin cildinize aktarılmasına ve gözenekleri tıkamasına neden olabilir. Psikologlara göre bu alışkanlık, bireyin daha anne karnındayken meydana gelebilir. Uyku sırasında yüz teması, parmak emme ve elin üzerine uyuma gibi alışkanlıklar çocukken de edinilebilir.
Yetişkinliğe doğru zamanla azalan alışkanlıklar özellikle aile ve arkadaş çevresi içerisinde sevgi göstergesi olarak ifade edilebilir. Ancak her temas öncesinde ellerin temiz olması gerektiğine dikkat edilmelidir.
Yeteri kadar temiz olmayan eller; akne, sivilce ve pek çok cilt hastalığını beraberinde getirebilir.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar