Akdeniz diyeti uyku kalitesini artırıyor

Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların tükettiği besinlerle yapılan bir diyet türü olan Akdeniz diyeti, geleneksel bir diyet olup taze besinlerin, kepekli tahılların, baklagillerin, çeşitli yağların ve balıkların...

Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların tükettiği besinlerle yapılan bir diyet türü olan Akdeniz diyeti, geleneksel bir diyet olup taze besinlerin, kepekli tahılların, baklagillerin, çeşitli yağların ve balıkların tüketilmesiyle gerçekleşir.
Kilo verme veya sağlıklı beslenme kararıyla birçoğumuz yanlış beslenme programları uygulayabiliyoruz. Hem ideal kilonuzu korumak, hem de kalp ve damar hastalıklarından Alzehmier'a kadar birçok hastalığa yakalanma riskinizi azaltmak için uzaklara gitmeye gerek yok. Akdeniz diyeti, beslenme alışkanlıklarınızın değişmesini sağlayarak sağlıklı yaşamın kapılarını açıyor.
Kalp sağlığını korumak ve kalp hastalıkları riskini minimum seviyeye çekmek için Akdeniz mutfağına yoğunlaşarak; taze sebze, meyve, doğal kepekli tahıllar, süt ve süt ürünleri, balık, Omega-3 ve zeytinyağından oluşan Akdeniz diyeti ile kalp-damar hastalıklarının önüne geçilebilirsiniz.
Beslenmenize dikkat etmeniz, sağlıklı bir kalbe sahip olmanın ilk adımıdır. Katı kuralları olan değil, sağlıklı yaşambiçimini temel alan Akdeniz diyeti tam size göre… Akdeniz diyeti, kalbe iyi gelen beş diyetin içinde yer alır ve kalp kriziyle felç riskini azaltır. Az yağlı ve düşük karbonhidratlı Akdeniz diyeti sağlıklı besinleri bünyesinde bulundurur.



TEMEL GIDA FINDIK VE ZEYTİNYAĞI
Akdeniz diyetinin temel gıdalarından fındık ve zeytinyağı sağlık açısından birçok yarar sağlar. Araştırmalara göre fındık ve zeytinyağı tüketimi yapanlar daha sağlıklıdır ve felç riskleri diğer bireylere göre yaklaşık olarak yarı yarıya düşüktür. Akdeniz diyetinde meyve, sebze ve kuruyemişler ön plandayken, fazla miktarda kırmızı et alımından kaçınılır ve proteinlerin büyük bir çoğunluğu sebzelerden alınır. Bunun yanı sıra haftada 2 kez balık tüketimi yapmak yeterlidir. Paketlenmiş gıdalardan ve şeker yüklü besinlerden yüksek ölçüde kaçınılması gerekir. İşlenmiş ürünler, Akdeniz diyetinde uzak durulması gereken besinler arasında yer alır.
Gün içerisinde yenilen öğünler kimi zaman yetersiz gelip sizi doygunluğa ulaştırmayabilir. Bunun için de uygun ve sağlıklı atıştırmalıklarla öğününüzü destekleyebilirsiniz. Bu atıştırmalıklar şunlardır:
Fındık, kuru meyveler (incir, kayısı gibi)
Meyveler (portakal, üzüm, erik vb.)
Küçük porsiyon yoğurt
Çeşitli sebze püreleri

AKDENİZ DİYETİNİN ÜÇ ALTIN FAYDASI
1 Hastalık riskini azaltma: Araştırmalar; Akdeniz diyeti yapan bireylerde inme, kalp krizi ve ölüm gibi durumların yüzde 30 önüne geçtiğini söylüyor.
2 Kaliteli uyku: Akdeniz diyeti, her yaş grubundaki bireylerin yapabileceği bir diyettir. Genç insanlarda uykuyu etkilemezken, yaşlı yetişkinlerde uyku kalitesini artırdığı gözlemlenmiştir.
3 Kilolardan kurtulma: Diyet yapanların genel anlamdaki temel amacı kilo vermektir. İnsanlar en hızlı kilo verebildikleri diyeti tercih ederler. Akdeniz diyeti, düşük yağlı besinlerin tüketimi ile gerçekleşmesinden dolayı kilo kaybına yardımcı olur.

Doğru bir Akdeniz diyeti beslenmesi nasıl olur?
Akdeniz diyeti, bitkili besinlere odaklanır. Baklagiller, sebzeler ve kepekli tahıllar Akdeniz diyetinin olmazsa olmazlarıdır. Bu besinlerin pişirilmesi için kullanılması gereken yağ, zeytinyağıdır. Zeytinyağı, sağlıklı yağlar statüsünde yer almaktadır. Sebzelerin dışında öğünlerde küçük porsiyonda balık, et ve yumurta tüketilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar