Yanlış diyetler bağışıklık sisteminizi zayıflatıyor

Uykusuzluk, fazla stres, yoğun çalışma temposu gibi durumların sağlığmız için çok da iyi olmadığını zaten hepimiz biliyoruz. Peki ya yeni başladığın diyetin veya aldığın...

Uykusuzluk, fazla stres, yoğun çalışma temposu gibi durumların sağlığmız için çok da iyi olmadığını zaten hepimiz biliyoruz. Peki ya yeni başladığın diyetin veya aldığın ilaçların sağlığın için yararlı olduğunu düşünürken bağışıklık sistemin için tam tersi etki yaptığını söylesem… Hemen paniğe kapılmayın, bu olumsuzluğu gidermek adına sizlere iyi bir haberim var. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler veya yeni alışkanlıklar, enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sisteminin yeniden güçlenmesine yardımcı olabilir.
Bağışıklık sisteminizi zayıflatan nedenlere ve bunları nasıl düzelteceğinize bir göz atmaya ne dersiniz?

Anti-asitler (Mide koruyucu asit düşürücü ilaçlar): Boyundaki lenf bezleri dışında bağışıklık sistemimizin yüzde 70'i aslında tüm sindirim sistemi boyunca lenfoid doku biçiminde bağırsakta bulunur. Bu nedenle, Bağışıklık Sistemi Kurtarma Planı'nın yazarı ve Blum Sağlık Merkezi'nin Kurucu-Yöneticisi Susan Blum'a göre, bağışıklık sistemine zarar veren şeylerden kaçınmak önemlidir.
Mide koruyucuların, bağışıklık sistemimiz üzerinde olumsuz etkileri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Mide asidini emen midenize iyi gelen ilaçların yanında reçeteyle satılan ağır mide koruyucular da vardır. Bunlar midenizin pH seviyesini değiştirebilir. Mideniz yediklerinizi düzgün şekilde mikroplardan arındıramadığında, vücudunuza daha fazla enfeksiyon yayılabilir ve bu da bağırsağınızın bağışıklık sistemine daha fazla stres yüklenmesine sebep olur. Araştırmalar, düzenli olarak mide koruyucu alan kişilerin bağırsak bakterilerinin daha az çeşitlilik gösterdiğini, bu nedenle ishal, bağırsak enfeksiyonu ve zatürre gibi hastalıkların ortaya çıkma riskinin arttığını saptadı.
Bazı besinler düşük asit ortamında düzgün şekilde emilemiyor.
Bu da vücudun ihtiyacı olan bazı vitaminlerin yeteri kadar alınamamasına sebep oluyor. Araştırmalar, uzun süre mide koruyucusu alan kişilerin B12, çinko, C vitamini ve demir gibi besin maddeleri yetersizliği eğiliminde olduğunu ve bu eksikliklerin bağışıklık sistemini zayıflattığını söylüyor.
Peki, ne yapmamız gerekli? Uzmanlar, üç aydan daha uzun süre mide koruyucu kullanmaya karşı kişileri uyarıyor ve bir eleme diyeti öneriyor.
Bu diyetle reflüye sebep olan yiyecekleri belirleyip ortadan kaldırmak amaçlanır.

ELEME DİYETİ NASIL YAPILIR?
Uzmanlar diyetin ilk aşaması için portakal, muz, domates, patates, biber, patlıcan, yumurta, süt, peynir, buğday, mısır, çiğ balık, sığır eti, soya fasulyesi ürünleri, yer fıstığı, tereyağı, işlenmiş yağlar, alkol, kahve, rafine edilmiş şeker, çikolata, ketçap gibi bazı gıdaları kesmenizi önerir. Yeniden yemeye başlama evresi ayrı bir süreç ve eğer bu diyeti kalıcı bir sağlık sorununu çözmek için yapıyorsanız, bir uzmanın gözetimi altında olmanız çok daha akıllıca olacaktır.

Bazı ağrı kesici ilaçlar: Araştırmacılar, anti-asitlere ek olarak, bazı ağrı kesicilerin bağırsak astarına zarar verdiğini ve bu durumun bağırsak geçirgenliğinin artmasıyla birlikte Geçirgen Bağırsak Sendromu'na neden olduğunu saptamıştır.
Sonuç olarak, enfeksiyonlar ve sindirilmemiş yiyecek parçacıkları bağırsak duvarından geçerek vücudunuza girebilir, bu da bağışıklık sistemini zorlayarak düzgün çalışmasına engel olabilir.
Ayrıca devamlı olarak ağrı kesici kullanımının sorunlara neden olabileceği de araştırmalar tarafından söylenmektedir.
Unutmayın, 'devamlı kullanım' sadece günlük hap kullanmak değildir. Haftada birkaç kez ya da düzenli periyodlarla ağrı kesici almak da düzenli kullanıma girebilir.

SEYAHATTE EGZERSİZE DEVAM

Yapılan araştırmalar, çok fazla seyahat edenlerin bağışıklık sisteminin daha güçsüz olduğunu ortaya çıkartmıştır. Çünkü otellerde ve uçaklarda vücudun alışık olmadığı virüs ve bakterilerle karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Yeterince dinlenememe, normal beslenme düzeninin dışına çıkma da bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörler arasındadır. Peki, ne yapmamız gerekiyor? Seyahatteyken alışık olduğumuz uyku ve yeme alışkanlığı gibi rutinlerimizin dışına çıkmamaya dikkat etmeliyiz. Bunun yanında her gün en az 15-20 dakika egzersiz yapmak bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca seyahatteyken sağlıklı atıştırmalıklarınızı (portakal, kuruyemiş, bitter çikolata vb.) yanınıza almayı unutmayın. Çocuklarla seyahat ederken göz önünde bulundurulması gereken de birçok husus vardır. Özellikle sık hastalanan ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarla tatile çıkmadan birkaç hafta öncesinden hazırlanmak gerekir. Ayrıca çocuğunuzun gıda alerjisi bulunuyorsa evden ayrılmadan önce bir yemek listesi planlamak, seyahatiniz sırasında kolaylık sağlayacaktır.

YALNIZLIK
Araştırmalar, uzun süreli kronik yalnızlığın bağışıklık sistemine zarar verdiğini ve kişiyi hastalıklara açık hale getirdiğini gösteriyor. Kronik yalnızlık tahmin edilenden çok daha yaygındır. Bu insanlarda bağışıklık sisteminin biyolojisinde değişme ve vücudu viral enfeksiyonlardan koruyan genlerde azalma gözlemlenmiştir. Peki, ne yapmamız gerekiyor? Yalnızlığı tanımlarken çevremizdeki insanların sayısından çok nasıl hissettiğimiz önemlidir. Kendimizi insanlarla plan yapmaya zorlamaktansa meditasyon ya da yoga gibi çalışmalara yönelerek özgüven eksikliği ve korkularımızdan uzaklaşmaya çalışabilirsiniz.

BİLİNÇSİZ YAPILAN DİYETLER
Bazen sağlıklı olduğunu düşünerek yaptığımız diyetler bile daha sık hastalanmamıza sebep olabilir. Bunun nedeni düşük kalori veya düşük karbonhidratlı besin tüketimidir. Çünkü bazı diyetlerde çinko, selenyum, magnezyum gibi vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineraller olması gerekenden daha az seviyede bulunur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar