Klima göz kuruluğuna neden oluyor

Göz, gözyaşı sayesinde sürekli yıkanarak ıslak ve nemli kalır. Gözyaşının yeteri kadar üretilmemesi veya gözyaşı kalitesinin bozulması, gözün nemsiz kalmasına sebep olur. Bu durum kuru göz...

Göz, gözyaşı sayesinde sürekli yıkanarak ıslak ve nemli kalır. Gözyaşının yeteri kadar üretilmemesi veya gözyaşı kalitesinin bozulması, gözün nemsiz kalmasına sebep olur. Bu durum kuru göz olarak adlandırılır. Halk arasında bu rahatsızlık, 'gözyaşı kuruluğu' olarak ifade edilir. Gözün kuru kalması sadece gözyaşından kaynaklı olmayabilir. Kullanılan makyaj malzemesinin tarihinin geçmiş olması, E vitamini yönünden eksik beslenme, susuzluk, ilaç kullanımı, yaş, göz cerrahisi, klima, uzun süre bilgisayar ekranına bakma gibi etkenler de göz kuruluğuna sebep olabilir.
Gözyaşı içerisinde su, yağ, mukus, protein ve çeşitli antikorlar bulunur. Su, gözün ihtiyacı için gerekli olan nemin karşılanmasını sağlar. Yağ ise gözün hareketleri ve katmanlarının korunması için gereklidir. Antikor ve proteinler ise gözü olası enfeksiyonlara karşı korur. Bu bileşenler, göz çevrenizdeki özel bezlerde bir araya gelir. Gözyaşı sistemindeki en ufak bir eksiklik göz sağlığını tehdit edebilir.

GÖZ KURULUĞUNUN BELİRTİLERİ
Bazen kuru gözler çok fazla gözyaşı yaratır. Bu duruma refleks yırtılması denir. Nem eksikliği gözlerinizi tahriş eder. Daha fazla yağlama için göz, sinir sisteminiz üzerinden bir tehlike sinyali gönderir. Vücudunuz, gözdeki aşırı kurumayı telafi etmek için gözyaşı salgılamaya başlar. Ancak bu gözyaşı sadece sudan oluşur ve göz yüzeyini kaplamaz. Tüm bunların sonucunda gözdeki hassasiyet artar. Genel olarak göz kuruluğu semptomları şu şekildedir:
Gözde bir şey varmış gibi hissetme
Kaşıntı
Kızarıklık
Bulanık görme
Işığa karşı hassasiyet
Göz çevresinde yapışkan bir akıntı
Kontak lens kullanırken batma hissi

Gözyaşı, gözlerinizin yüzeyini yatıştırır ve onları enfeksiyondan korur. Gözünüzü her kırptığınızda gözyaşınız; gözlerinizin üzerinden geçer, göz kapaklarınızın iç köşelerine ve burnunuzun arkasına kadar boşaltılır. Yeteri kadar kaliteli gözyaşı üretmezseniz, gözleriniz kurur ve tahriş olabilir. Klima havasının kuruluğu, gözyaşı kanallarını olumsuz etkileyerek gözde kurumaya yol açabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar